Elektor heeft de afgelopen jaren de electronica Fast Forward (e-ffwd) start-up competition georganiseerd. Normaal gesproken vindt dit evenement plaats op de electronica (en productronica) beurzen, maar dit jaar is het een beetje anders – u weet vast wel waarom. In plaats van het evenement af te blazen organiseerden Elektor en Messe München het evenement online: bedrijven uit landen als Duitsland, de VS, Zweden, Hongarije en Frankrijk (om er maar een paar te noemen) presenteerden hun elevator pitches, businessplannen en producten online.
 

Na bestudering van de diverse start-ups en hun technologieën, selecteerde de officiële e-ffwd-jury – waarvan naast professor Rik De Doncker (RWTH Aachen) en vertegenwoordigers van het Elektor-laboratorium en de redactie deel uitmaakten – de drie winnaars. Onze gelukwensen aan de winnaars: AXS Motionsystem Ltd. uit Hongarije (eerste prijs), Micropack-3D uit Duitsland (tweede prijs) en e-Fásli Ltd. ook uit Hongarije (derde prijs)!
 

e-ffwd

 

Virtuele pitch

Hoewel de elektronica Fast Forward competition open stond voor alle startende bedrijven, werden ze niet allemaal toegelaten tot de laatste ronde. Alleen de deelnemers die een businessplan, een bedrijfsprofiel en een korte video hadden ingediend, werden aan de jury gepresenteerd.
 

De video kwam in de plaats van de elevator pitch die de deelnemers in virusvrije tijden live voor publiek en jury doen. Desalniettemin werd het publiek erbij betrokken, en gevraagd om (openbaar) te stemmen. Bezoekers konden de start-ups maximaal 5 sterren geven. De startups toonden niet alleen hun innovaties, maar bewezen ook creatief te zijn en snel te kunnen handelen. Voor ons waren alle finalisten en deelnemers eigenlijk al winnaars: want voordat het zelfs maar begon, stortten ze zich in het avontuur van een virtuele start-up competitie.

electronica Fast Forward – de winnaars

Er kunnen echter maar drie winnaars zijn; en deze werden geselecteerd door de jury na het zorgvuldig bestuderen van de alle documentatie en video’s (uiteraard werden de stemmen van de lezers hier ook meegenomen). De jury onder voorzitterschap van professor Rik De Doncker van RWTH Aachen University selecteerde de volgende drie winnaars:
 

  • Eerste prijs – een Elektor Marketing Budget ter waarde van € 75.000 en een stand op electronica 2022
AXS Motionsystem Ltd. – Het AXS-systeem registreert digitaal de bewegingen en uitgeoefende handkracht van een werknemer tijdens het werk. Op basis van de geregistreerde gegevens vindt een evaluatie bijna volledig automatisch plaats volgens verschillende ergonomische methoden. Dit wordt mogelijk gemaakt door de unieke knowhow waarmee AXS series bewegingen herkent.
 
  • Tweede prijs – een Elektor Marketing Budget ter waarde van € 50.000
Micropack-3D – Adaptieve elektronische verpakking van IC’s. Wanneer de markt vraagt naar kleine aantallen (enkele honderden of duizenden) of snel vervaardigde IC-packages, biedt de technologie van Micropack-3D precies de juiste aanpak.
 
  • Derde prijs – een Elektor Marketing Budget ter waarde van € 25.000
e-Fásli Ltd – e-Fásli is het eerste zelflerende warmtetherapie-apparaat. Het kan op het lichaam worden vastgemaakt en dan urenlang een temperatuur tussen 25 °C en 45 °C handhaven. Dit kan leiden tot een nieuwe technische aanpak binnen de geneeskunde.


De drie winnende start-ups werden door de jury geselecteerd op basis van hun grote economische potentieel en de kwaliteit van het team, twee belangrijke criteria voor een start-up om zich tot een succesvolle onderneming te ontwikkelen.

We wensen alle winnaars van harte geluk!

Tot volgend jaar?

De virtuele elektronica Fast Forward 2020 competitie was een succes dankzij het brede veld van hoogwaardige deelnemers. Dat betrof ook de gebruikte technologieën:

 

  • draadloos laden
  • edge computing
  • elektrische voertuigen
  • energy harvesting
  • oplossingen voor MEMS-spiegels en laserscanning
  • actuatortechnologieën
  • realtime besturing en monitoring
  • en meer!

Hopelijk wordt alles snel weer normaal en zien we u bij het volgende evenement!

Over professor dr. De Doncker
 

 
Professor Rik W; De Doncker

Rik W. De Doncker (M'87 SM'99 F'01) behaalde zijn diploma elektrotechniek in 1981 en zijn doctoraal elektrotechniek aan de KULeuven, België. In 1987 werd hij gasthoogleraar aan de Universiteit van Wisconsin, Madison. In 1988 trad hij toe tot het GE Corporate Research and Development Center, Schenectady, NY. In november 1994 ging hij naar Silicon Power Corporation (voorheen GE-SPCO) als Vice President Technology, waar hij de eerste statische middenspannings-transferschakelaar ontwikkelde.

Sinds oktober 1996 is hij professor aan de RWTH Aachen, waar hij het Institute for Power Electronics and Electrical Drives (ISEA) leidt.

In oktober 2006 werd hij benoemd tot directeur van het E.ON Energy Research Center aan de RWTH Aachen, waar hij ook het Institute for Power Generation and Storage Systems (PGS) oprichtte. Hij is directeur van de CAMPUS Cluster Sustainable Energy aan de RWTH Aachen University en leidt de BMBF-onderzoeks-CAMPUS Flexible Electrical Networks (FEN) van de bondsregering. Hij heeft een eredoctoraat van de Technische Universiteit van Riga, Letland.

Hij heeft meer dan 400 technische documenten gepubliceerd en bezit meer dan 40 patenten. Prof. dr. De Doncker ontving de IAS Outstanding Achievements Award en de IEEE Power Engineering Nari Hingorani Custom Power Award (2008). In 2010 werd hij lid van het Duitse nationale platform voor elektrische mobiliteit. Hij ontving de IEEE Technical Field Award 2013 van Newell Power Electronics en de IEEE PELS Harry A. Owen Outstanding Service Award 2014. In 2015 kreeg hij de fellow-status bij RWTH. In 2016 werd hij lid van de Duitse Academie voor Ingenieurswetenschappen en Technologie (ACATECH). In 2017 werd hij lid van de internationale adviesraad van het Franse auto-onderzoeksinstituut VEDECOM. Hij ontving de 2020 IEEE-medaille voor energietechniek.