De redactie van Elektor post niet alleen regelmatig nieuwe elektronicaprojecten en artikelen, maar doet ook zijn best om u op de hoogte te houden van nieuwe ontwikkelingen in de elektronica-industrie. Hieronder enkele nieuwtjes van de afgelopen dagen.

Electronics News: update

 
  • Halfgeleiderindustrie noemt chips ‘essentieel’: Welke industrieën en bedrijven moeten door de overheid als ‘essentieel’ worden beschouwd tijdens de Coronacrisis? Afgelopen vrijdag riepen 10 clubs uit de halfgeleiderindustrie – waaronder de Semiconductor Industry Association in de EU (ESIA), de Semiconductor Industry Association in Japan (JSIA), de Semiconductor Industry Association in Korea (KSIA) en de Semiconductor Industry Association in de VS (SIA) – landen op om “de activiteiten van de halfgeleiderindustrie als ‘essentiële infrastructuur’ en/of ‘essentieel bedrijf’ te classificeren om de continuïteit van de activiteiten mogelijk te maken”. In een gezamenlijke verklaring stelden de clubs dat halfgeleiders belangrijke onderdelen zijn van veel essentiële, levenskritische producten en diensten, waaronder medische apparatuur en communicatie- en energienetwerken.

electronics news
  • Impact van het Coronavirus op de high-tech industrie: Marktonderzoeksbureau TrendForce rapporteerde op 30 maart 2020 dat “de inkomsten uit IC-design naar verwachting niet strerk zullen dalen in het eerste kwartaal van 2020, ondanks het feit dat de pandemie wel enige invloed heeft. TrendForce merkte echter op dat de vraag naar IC-design afneemt en dat de inkomsten in het tweede kwartaal waarschijnlijk wel zullen afnemen. Wat betreft producten zoals TV’s en smartphones, heeft TrendForce zijn voorspelling voor de uitlevering van eindproducten in het eerste kwartaal herzien als gevolg van de Corona-crisis. Vóór COVID-19 voorspelde het bedrijf bijvoorbeeld wereldwijd TV-levering van 48,8 miljoen eenheden; nu luidt de voorspelling 44,6 miljoen eenheden. De firma voorspelt dat het totale wereldwijde volume aan nieuwe smartphones in 2020 1,29 miljard eenheden zou kunnen bedragen, 7,8% minder dan in 2019.
 
  • EDA-omzet in 2019 gestegen: De ESD Alliance meldde vorige week dat de omzet van de Electronic Design Automation-industrie (EDA) in het vierde kwartaal van 2019 met 2,2% is gestegen tot 2626,3 miljoen dollar (vergeleken met 2570,1 miljoen dollar in het vierde kwartaal van 2018). De omzet in Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA) steeg in het vierde kwartaal met 31% (vergeleken met het vierde kwartaal van 2018) tot 445,1 miljoen dollar. Voor het jaar steeg de totale omzet van de EDA-industrie met 8,3% tot $10,2 miljard.
 
  • 100 IC-waferfabrieken gesloten sinds 2009: Fabrikanten van halfgeleiders hebben sinds 2009 100 fabrieken gesloten of omgestructureerd, zo meldde IC Insights vorige week. De meeste waren in Japan: 36 faciliteiten tussen 2009 en 2019. In Noord-Amerika waren het er 33, in Europa 18 en in Azië/Pacific 13. “Veel van de gesloten fabrieken waren al decennia lang in bedrijf – langer dan hun economische levensduur,” concludeert IC Insights. “Daarom werden deze faciliteiten gesloten ten gunste van fabrieken die meer kostenefficiënt kunnen produceren.”
 
  • Elektor-ledenenquête: Elke maand vragen we Elektor-leden over hun technische interesse en andere zaken. Enkele recente resultaten: 62% van de ondervraagde Elektor-leden denkt er momenteel over om een product te verkopen of een boek te publiceren in de Elektor-shop. 91% van de ondervraagde Elektor-leden heeft thuis een eigen elektronica-werkplek in huis of is van plan er een te creëren.

Blijf op de hoogte

De redactie van Elektor houdt u wekelijks op de hoogte van elektronicanieuws, nieuwe producten en meer. Houd de Elektronics News Byte-pagina in de gaten en abonneer u op de tag. En vergeet niet u aan te melden voor het gratis wekelijkse e-zine van Elektor.