Welkom terug bij Elektor Lab Notes, waar we je regelmatig op de hoogte houden van een groot aantal technische en redactionele projecten die onze werkbanken en bureaus bevolken. Voordat ik enkele notities deel van enkele van onze engineers en redacteuren, wil ik je bijpraten van een paar dingen die ik de vorige keer heb genoemd.

Elektor X in LabAix Aken

Op dinsdag 17 mei 2022 opende Elektor officieel haar nieuwe laboratoriumruimte in LabAix in Aken (Duitsland). Elektor-engineers, redacteuren en collega’s vierden de opening van de nieuwe werkruimte met een barbecue, drankjes en een goed gesprek.
 

Elektor at LabAix
Elektor-medewerkers vieren de opening van een nieuw Elektor-lab in LabAix Aken.

Het nieuwe lab omvat werkplekken voor engineering, editing en zakelijke bijeenkomsten. Het Elektor-lab is voorzien van testapparatuur, kasten, handgereedschap en diverse klassieke Elektor-schakelingen en -ontwerpen. Het doet dienst als videostudio, van waaruit onze engineers demo’s kunnen livestreamen (bijvoorbeeld Elektor Lab Talk) en redactionele webinars kunnen opnemen.

 
lab aix Mathias
Elektor Lab-engineer Mathias Claussen showt zijn nieuwe Elektor X t-shirt!

Elektor X, dat in januari 2022 van start is gegaan, is een initiatief om het Elektor Lab-team meer tijd te geven om te innoveren, te testen, te engineeren en samen te werken zonder door het dagelijkse werk afgeleid te worden. Het Elektor X-team bestaat uit de technische en redactionele kern van Elektor en houdt zich bezig met het ontwikkelen van nieuwe ontwerpen en projecten. Naar het voorbeeld van een ‘skunk works’-team komen de Elektor X-teamleden elke maand twee of meer dagen bij elkaar om aan projecten te werken en nieuwe ideeën te ontwikkelen. Hoewel we al een groeiende lijst van potentiële nieuwe producten hebben, staan we altijd open voor nieuwe suggesties. Stuur ons een e-mail of deel uw gedachten onder aan dit artikel.

Elektor Academy

De afgelopen weken hebben we hard gewerkt aan een aantal nieuwe Elektor Academy-cursussen. De eerste (gratis aangeboden) live-cursus, met de titel Tips on Debugging Arduino Code, trok meer dan 265 deelnemers uit een groot aantal landen, waaronder Duitsland, de Verenigde Staten, Nederland, Frankrijk, Groot-Brittannië en India.   

 
Arduino Elektor Academy Course #1

De opname zal binnen afzienbare tijd beschikbaar komen. Bezoek de Elektor Academy-pagina voor updates en details over onze toekomstige cursussen. De volgende cursus, Neural Network for Arduino: Give Arduino a Brain, staat gepland voor 2 juni 2022. De inschrijving opent binnenkort.

Nieuwe Elektor-video’s: projecten, wide-bandgap componenten en meer

De belangstelling voor de video’s van Elektor (zoals webinars, ElektorTV en livestreams) blijft groeien. Als u een van onze recente video’s hebt gemist, kunt u ze hieronder bekijken.

In de tweede aflevering van Elektor Lab Talk #2 spraken Mathias Claussen en Jens Nickel over rapid prototyping, DHZ-applicaties en nog veel meer. Aan bod kwamen de ESP32, Arduino, RP2040 en een paar Elektor-projecten.

 

In aflevering vier van Elektor Engineering Insights sprak Elektor-auteur Stuart Cording met Anup Bhalla (UnitedSiC, nu Qorvo) en Denis Marcon en Yang Jiao (InnoScience) over wide bandgap-componenten (WBG) zoals GaN en SiC. Ze bespraken niet alleen wat engineers moeten weten als ze van silicium MOSFET’s en IGBT’s overstappen op de WBG-alternatieven, maar ook welke toepassingen het meest van die overstap profiteren.


 
 

Clemens Valens (engineer/redacteur, Elektor)

Ze slingerden al meer dan 40 jaar bij me rond, maar nu heb ik eindelijk die twee resolvers aangesloten en de signalen ervan bekeken. Toen ik ze kreeg, wist ik niet wat het voor dingen waren of hoe ze gebruikt werden; nu heb ik de tijd genomen om het allemaal uit te zoeken. Hoewel ze veel gebruikt worden, weten veel mensen niet echt wat een resolver of synchro is of hoe ze werken. Als u ze beter wilt leren kennen, bekijk dan deze video waarin ik probeer uit te leggen wat ze zijn en waarvoor u ze zou kunnen gebruiken.

 

Ik heb ook wat tijd besteed aan het ontwerpen van een print voor een speciale heruitgave van een schakeling van bijna 20 jaar geleden. Omdat het een verrassing voor de zomereditie moet zijn, zal ik hier niet verklappen waar het om gaat. Wat ik wel kan zeggen, is dat het geen geruisloze schakeling is.

 

Jens Nickel (hoofdredacteur, Elektor)

 
Bike at PCIM
Een fiets op de Arrow-stand op de PCIM.

Een week geleden bezocht ik de vakbeurzen Sensor + Test, PCIM en SMT Connect, die tegelijk werden gehouden in het beurscentrum in Neurenberg. Na meer dan twee jaar zonder beursbezoek konden mijn collega Büsra Kas van de afdeling Customer Service en ik eindelijk weer in levenden lijve zien wat er in de branche gebeurt. De teneur: bijna alle bedrijven moeten oplossingen vinden voor de problemen van de pandemie en de chipcrisis, de oorlog in Oekraïne en de lockdown in China. Een van de uitdagingen is niet alleen om de ontwikkeling en productie weer op te voeren, maar ook de marketing: er is een tekort aan geschoolde arbeidskrachten op elk gebied. Dat alles nog een beetje traag op gang komt, was ook te merken in Neurenberg; de hallen waren niet tot de nok gevuld met exposanten of bezoekers. Toch heb ik me vermaakt, en ik kijk nu al uit naar embedded world in juni en electronica in november, waar Elektor met een eigen stand aanwezig zal zijn.


Mijn collega Stuart Cording was trouwens ook bij PCIM in Neurenberg. Hij heeft een aantal interessante verslagen en interviews samengesteld, onder andere over het onderwerp GaN/SiC. Het geheel is te zien in Engineering Insights van 19 mei.
 
 

Meer Lab Notes

Bedankt voor het lezen van deze editie van Elektor Lab Notes. Elke paar weken zal het Elektor Lab-team nieuwe notities en updates plaatsen over ontwerpprojecten, nieuws uit de branche, tijdschriftartikelen en technische tips. Deel uw ideeën (en uw eigen lab notes) met anderen in de rubriek Discussie onderaan deze pagina. Blijf nieuwsgierig!

Vertaling: Eric Bogers