Elektor PCB Service Essentials

5 november 2018, 15:00
Elektor PCB Service Essentials
Elektor PCB Service Essentials
Dat we bij Elektor iets met printplaatjes doen, moge voor iedereen die ons kent duidelijk zijn. Als service voor onze lezers hebben we bijna 10 jaar geleden (in 2009) de Elektor PCB Service opgezet in samenwerking met Eurocircuits. Via deze service proberen we een betaalbare, maar vooral kwalitatieve en gebruiksvriendelijke mogelijkheid te bieden voor eenieder die PCB’s in kleine tot middelgrote aantallen nodig heeft. De service is niet zozeer bedoeld voor printjes die we zelf ontworpen hebben, maar voor iedereen die zelf een schakeling ontworpen heeft en hiervoor een of enkele PCB’s nodig heeft. Via de zogenaamde ‘Standard pool’ en de ‘Bindi pool’ zijn daarnaast ook medium-volume-aantallen te bestellen tegen concurrerende prijzen.
 

Wat kun je ermee?

Laten we eens even kijken wat er zoal mogelijk is met deze service. De volgende producten en services zijn mogelijk:
 
  • PCB proto
  • STANDARD Pool
  • NAKED proto
  • BINDI pool
  • SEMI-FLEX pool
  • RF Pool
  • Stencil
  • IMS Pool
 
Dat zijn nogal wat opties. We nemen ze kort even door.
 

PCB proto & NAKED proto servicePCB proto & NAKED proto

Met de PCB proto-service lift je voor een schappelijke prijs mee met de gebruikelijke productie en ontvang je een professioneel gefabriceerde print. Via de Price calculator zie je direct de prijs, die afhankelijk is van de gewenste printeigenschappen en de termijn waarop je je print wilt ontvangen. Een 4-laags print is natuurlijk duurder dan een 2-laags print en de afmetingen spelen ook een grote rol.
Wanneer je nog aan de PCB wil sleutelen en printsporen wilt kunnen onderbreken en/of met behulp van draden anders wil leggen, is de NAKED proto-service wellicht een betere optie. In feite is de print van dezelfde kwaliteit als die van de PCB proto-service, alleen ontbreken de maskers en andere opdrukken. Daarbij is het aantal lagen beperkt tot twee, maar kun je de print wel binnen 2(!) dagen in huis hebben.
 

Standard Pool PCB ServiceSTANDARD pool

Deze service is bedoeld voor serieproductie van PCB’s en biedt toegang tot uitgebreide productiemogelijkheden via pooling- en niet-pooling-opties (aangegeven in het menu). De prijs-matrix biedt een handig en snel overzicht over de verschillende staffelprijzen, maar via de ‘Customized matrix’ kun je hier ook zelf waardes ingeven. Belangrijke tools zijn de online PCB Visualizer en de PCB Checker, waarmee je vóórdat je de bestelling plaatst, je ontwerp controleert en dure en tijdrovende vergissingen voorkomt.
 

BINDI pool

Bindi Pool PCB ServiceVoor PCB’s tot en met 4 lagen binnen de standaard technologische classificatie en wanneer de leveringstijd 4 weken mag bedragen, kun je kiezen voor de BINDI pool service. Dit financieel aantrekkelijke alternatief voor de STANDARD pool is bedoeld voor oplages tot 12 m2. De productie vindt grotendeels plaats in India, maar de kwaliteitscontrole gebeurt in dezelfde fabriek als waar de STANDARD pool-printen gecontroleerd worden. Hiermee garandeert Eurocircuits dezelfde kwaliteit als bij de overige services en het voorkomt lastig gedoe met importheffingen en douane (voor leveringen binnen Europa).
 
Bindi Pool PCB Service
gerelateerde items