Elektor Team

Elektor-workshop: Sensoren in de autotechniek

10 december 2013, 14:37
Elektor-workshop: Sensoren in de autotechniek
Elektor-workshop: Sensoren in de autotechniek

Op donderdag 15 november organiseert Elektor in samenwerking met Ing. Ino de Gijsel van de HTS Autotechniek van 14:00 tot 21:00 uur in Arnhem een cursus over sensoren in de autotechniek. Tijdens deze cursus worden allerlei sensoren besproken die gebruikt worden in moderne motormanagement- en chassismanagement-systemen. Na de uitgebreide theorie worden aan de hand van praktische voorbeelden de invloed en werking  van sensoren voor motormanagementsystemen onderzocht op een motorsimulatiebord, een motorproefstand en in een voertuig .

 

In het theoriedeel komen de meeste sensoren en actuatoren die gebruikt worden voor motor-managementsystemen, chassismanagementsystemen en veiligheidssystemen uitgebreid aan bod. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar de eigenschappen van deze sensoren en actuatoren, maar ook naar de fysische achtergronden ervan. Het doel is om beter de werking van de sensoren en actuatoren te begrijpen en met deze kennis de werking van een systeem beter te doorgronden, maar ook om sneller en efficiënter een storing op te lossen.

 

Het eerste practicum laat zien hoe een motormanagement systeem werkt. Er wordt gebruik gemaakt van een Honda 50cc viertakt motor die door de HTS-Autotechniek voorzien is van een (vrij programmeerbaar) motor-management systeem en zorgt voor de (brandstof)injectie en de ontsteking.
Het tweede practicum gaat over de kwaliteit van uitlaatgassen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een meetvoertuig van de HTS-Autotechniek, die zowel op benzine als LPG kan rijden. De auto is geplaatst op een rollenbank en voorzien van een zeer uitgebreid meetsysteem.
Bij het derde practicum wordt er met behulp van een simulatiebord statisch gemeten aan verschillende sensoren en actuatoren van een motormanagementsysteem. Hiermee wordt bereikt dat een ‘verdachte’ sensor of actuator beter onderzocht kan worden op de goede werking.

 

Deze cursus is niet alleen bedoeld voor mensen met een elektrotechnische achtergrond die meer willen weten over de werking van hun voertuig, maar is ook bijzonder geschikt voor hobbyisten en technici die sleutelen aan (eigen) voertuigen en hun kennis willen verbreden of opfrissen. Voor de cursus is geen specifieke voorkennis op het gebied van verbrandingsmotoren vereist. Voor een maximaal rendement van deze bijzondere cursus is basiskennis van elektrotechniek wel een vereiste.

 

De deelnamekosten aan deze interessante cursus bedragen 399 Euro incl. BTW, avondeten, cursusmateriaal en deelnamecertificaat.
Elektor-abonnees profiteren exclusief van 5% korting!

 

Meer info en inschrijven:
www.elektor.nl/events/event-sensoren-in-de-autotechniek-cursus.1687068.lynkx

Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items