Elektor Team

Elektriciteit uit je neus

10 december 2013, 14:36
Elektriciteit uit je neus
Elektriciteit uit je neus

Onderzoekers van de University of Wisconsin hebben een microsnaar ontwikkeld die door de menselijke ademhaling in trilling kan worden gebracht en vervolgens elektriciteit produceert. Deze ‘energy harvester’ levert volgens de onderzoekers voldoende elektriciteit om kleine biomedische implantaten zoals pacemakers en glucosemeters voor diabetici van een constante energiestroom te kunnen voorzien. De microsnaar is gemaakt van biocompatibel materiaal waardoor deze zonder gevaar voor allergische reacties in de luchtweg kan worden aangebracht.

 

Voor de nieuwe energy harvester werd het piëzoelektrische materiaal polyvinilideenfluoride (PVDF) gebruikt dat elektrische energie opwekt als er mechanische druk op wordt uitgeoefend. Bij het ademhalen bedraagt de luchtsnelheid minder dan twee meter per seconde.  Om bij deze lage luchtsnelheid voldoende in trilling te worden gebracht om de benodigde elektriciteit op te wekken moet de gebruikte microsnaar zeer dun zijn. De onderzoekers zijn er met een ion-etsproces in geslaagd om een zeer dunne laag PVDF te maken waarbij de piëzoelektrische eigenschappen van het materiaal behouden blijven.

 

De resultaten van het onderzoek werden in september 2011 gepubliceerd in het tijdschrift Energy and Environmental Science.

 

Meer info:
http://www.engr.wisc.edu/news/archive/2011/Oct11.html

Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items