Elektrische auto onderweg opladen

10 december 2013, 14:36
Elektrische auto onderweg opladen
Elektrische auto onderweg opladen

Swagat Chopra, student Elektrotechniek van de TU Delft, heeft in zijn afstudeeronderzoek aangetoond dat de actieradius van elektrische auto’s aanzienlijk kan worden vergroot door deze contactloos op te laden. Hiermee zou de doorbraak van elektrische auto’s, die nu nog stagneert door lange oplaadtijden, beperkte actieradius, hoge prijs en het gebrek aan oplaadinfrastructuur, kunnen worden versneld.

 

Contactloze overdracht van energie maakt het opladen makkelijker en ook veiliger. Het opladen kan plaatsvinden via een systeem met spoelen in de weg en kan gebeuren terwijl de auto rijdt, geparkeerd staat of voor een stoplicht moet wachten. De resultaten van het onderzoek zijn gebaseerd op diverse case-studies.

 

Om ook de hoge (lease-)prijs van elektrische auto’s naar een realistischer niveau te kunnen brengen, dat afhankelijk is van de rijstijl van de bestuurder heeft collega-student Long Lam een praktisch toepasbaar model ontwikkeld, dat de ‘gezondheidstoestand’ van Li-ion accu’s in elektrische auto’s kan schatten. Hiermee krijgen leasemaatschappijen beter inzicht in het gedrag op langere termijn van elektrische auto’s en hun batterijen, waardoor niet meer hoeft te worden uitgegaan van het slechtst denkbare afwaardeerscenario.

 

Meer info:
http://tudelft.nl/nl/actueel/laatste-nieuws/artikel/detail/opladen-terwijl-u-rijdt-kans-voor-elektrische-autos/

Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items