Elektrische Mondriaan wekt energie op

20 juli 2015, 00:01
Elektrische Mondriaan wekt energie op
Elektrische Mondriaan wekt energie op
Geïnspireerd door de kleurrijke schilderijen van Piet Mondriaan, hebben zonne-energieonderzoekers van de Universiteit Utrecht ‘glas-in-lood’-panelen ontwikkeld die elektriciteit kunnen opwekken. Een paneel kan dankzij verborgen zonnecellen op een zonnige dag energie leveren overeenkomstig met het opladen van drie mobiele telefoons.

Glas-in-loodramen werden vroeger ingebouwd in statige huizen. Maar ook in de hedendaagse woningen worden glas-in-loodpanelen voor het raam gehangen als versiering of anti-inkijkobject. Volgens Wilfried van Sark, zonne-energie-expert aan de Universiteit Utrecht, zijn dergelijke panelen ook uitstekend te gebruiken om zonlicht om te zetten in elektriciteit.
De gekleurde platen bieden een esthetisch alternatief voor de bekende blauwe of zwarte zonnepanelen. Ook kunnen ze grootschalig worden geïntegreerd in de façades van kantoorgebouwen.

In de panelen zijn luminescente zonneconcentratoren van perspex verwerkt. Deze zijn gekoppeld aan smalle zonnecellen die aan de zijkant zijn aangebracht. In totaal zijn in het ‘glas-in-lood’-paneel 100 zonnecellen van 15 cm lang en 0,5 cm breed verwerkt. De aansluitingen zijn verborgen in het houten frame. Het op deze manier gerealiseerde raam zet ongeveer een half procent van het opgevangen zonlicht om in elektriciteit. Dat levert op een zonnige dag voldoende energie op voor een batterij waarmee je drie mobiele telefoons kunt opladen.

Foto: Universiteit Utrecht
gerelateerde items