Elektor Team

Elektrische transportrobot voor ouderen en gehandicapten

10 december 2013, 14:37
Elektrische transportrobot voor ouderen en gehandicapten
Elektrische transportrobot voor ouderen en gehandicapten

Hitachi introduceert het Robot for Personal Intelligent Transportation System (ROPITS), een eenpersoons autonoom elektrisch voertuig dat zelfstandig de kortste route zoekt en aflegt naar een opgegeven locatie, en eventuele obstakels onderweg zelf detecteert en ontwijkt. De robot wordt geprogrammeerd met behulp van een tablet-computer waarmee hij ook kan worden opgeroepen om de passagier op een bepaalde plaats te komen ophalen. Het nieuwe transportsysteem is speciaal bedoeld voor mensen met een mobiliteitsbeperking en is uitgebreid getest op stoepen in het Mobility Robot Experiment Special District in de Japanse stad Tsukuba.

 

Het ROPITS is uitgerust met een laser-afstandsmeter en een stereocamera waarmee obstakels kunnen worden gedetecteerd en ontweken. De navigatie gebeurt aan de hand van gedetailleerde elektronische kaarten van de omgeving, inclusief hoogte-informatie, aangevuld met Real Time Kinematics (RTK) GPS-informatie waarbij de faseverschillen tussen de GPS-satellietsignalen voor extra nauwkeurige plaatsbepaling zorgen. Omdat het comfort van de passagier vooropstaat wordt er met behulp van schokbrekers en actuatoren voor gezorgd dat de zitplaats altijd horizontaal blijft, ook bij het ontwijken van obstakels.

 

Details van de ROPITS-technologie worden gepresenteerd tijdens de Robotics and Mechatronics Conference die van 22 tot 25 mei 2013 in Tsukuba wordt gehouden. 

Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items