Elektronen omgezet naar plasmonen met slechts één molecuul

27 april 2016, 17:42
Elektronen omgezet naar plasmonen met slechts één molecuul
Elektronen omgezet naar plasmonen met slechts één molecuul
Met een Plasmon bedoelen we een golf van elektrondichtheid die vrije elektronen beïnvloedt bij de overgang tussen een geleidend materiaal en een niet-geleidend materiaal. Er is een belangrijke stap gezet naar het met behulp van één molecuul interfacen tussen elektronische en plasmonische schakelingen! Door gebruik te maken van zowel elektromagnetische golven als aangeslagen elektronen aan de oppervlakte van een metaal, kunnen plasmonen aan de oppervlakte worden geleid en in hun beweging worden beperkt op nanometerschaal, wat kan leiden tot de ontwikkeling van superkleine en supersnelle elektronica.

Natuurkundigen en scheikundigen van het Institut de physique et chimie des matériaux de Strasbourg ( CNRS /Univ. Straatsburg) en het Institut parisien de chimie moléculaire (IPCM, CNRS /UPMC) zijn er voor het eerst in geslaagd om een molecuul van porfyrine te integreren in een elektronische schakeling met behulp van moleculaire bindingen. Daarna kunnen ze een emissie van plasmonen in het molecuul opwekken, waardoor er een elektrische stroom gaat circuleren in de aldus opgebouwde schakeling.

Dit werk kan een stap zijn in de richting van de ontwikkeling van transducers die traditionele elektronische schakelingen kunnen koppelen met ultrakleine, ultrasnelle plasmonische schakelingen.

Bron: CNRS/INP. (De tekst is alleen beschikbaar in het Frans.)
 
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items