Elektronische wapensystemen

28 juni 2016, 17:55
Elektromagnetisch kanon van de US-Navy. Foto: John F. Williams (Navy Visual News Service).
Elektromagnetisch kanon van de US-Navy. Foto: John F. Williams (Navy Visual News Service).
We hebben het niet over vechtrobots of drones, maar bij de artillerie vinden we een tot nu toe ‘traditioneel’ wapen dat in de vorm van een elektromagnetisch kanon de laatste tijd nieuwe ontwikkelingen doormaakt. Het schijnt zelfs al klaar te zijn om te  worden ingezet want De US-Navy test het niet alleen in het laboratorium maar ook op volle zee. 

Dat er met elektrische stroom via magnetisme ook fysische krachten kunnen worden geproduceerd is oud nieuws. Elektromagneten, relais en allerlei soorten elektromotoren bewijzen dit al meer dan honderd jaar. Een bijzondere variant van die laatste -  de lineaire motor - verandert door een kleine aanpassing in een elektromagnetisch schietapparaat. Er wordt simpelweg een magnetische massa elektromagnetisch versneld. Maar zo eenvoudig als het principe is, zo gecompliceerd is de technische realisatie. Daaraan wordt namelijk al tientallen jaren zonder echt bruikbare resultaten gewerkt. 

Nieuwe ontwikkelingen hebben geleid tot kanonnen die hun projectielen dankzij de kracht van de elektronen tot enorme snelheden kunnen versnellen. Mach 7,5 is al binnen bereik, een snelheid van meer dan 9.000 km/h die een enorme artillerie-actieradius van 150 km en een groot destructief vermogen oplevert, zoals in deze video uit 2014 is te zien.
 
 
Deze railguns genoemde kanonnen triggerden bovendien de ontwikkeling van hogesnelheids-projectielen (Hyper Velocity Projectile, HVP) die op afstand van richting kunnen worden veranderd. Wie denkt dat een slordige $50.000 veel geld is voor een kanonskogel vergist zich: ze kunnen op korte afstanden kruisraketten vervangen en zijn aanzienlijk goedkoper. Nog een voordeel: Een met  railguns uitgerust oorlogsschip kan veel meer munitie meenemen omdat deze projectielen geen kruitlading nodig hebben en daardoor veel minder ruimte innemen. Worden ze voorzien van een kruitlading, dan kunnen ze ook in conventionele kanonnen worden gebruikt en veranderen in op afstand bestuurbare kanonskogels voor de korte afstand. 

PS: Dit nieuwsitem is bewust neutraal gehouden, want ondanks dat deze ontwikkeling niet door iedereen zal worden toegejuicht, moet u wel worden geïnformeerd over wat er zich in de wereld afspeelt. 
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items