Elektor Team

Energiezuinigste 32-bits microcontrollers

10 december 2013, 14:37
Energiezuinigste 32-bits microcontrollers
Energiezuinigste 32-bits microcontrollers

Silicon Laboratories introduceert de energiezuinigste microcontrollerfamilie gebaseerd op de ARM Cortex-M3 processor. In combinatie met een speciale ‘energiebewuste’ ontwikkelomgeving kunnen hiermee extreem laagvermogen toepassingen worden gerealiseerd (175 µA/MHz in actieve toestand, en minder dan 250 nA in slaapmodus). De microcontrollers zijn hierdoor zeer geschikt voor gebruik in IP-geadresseerde apparaten die onderdeel zijn van het ‘Internet-of-Things” (IoT), het snel groeiende netwerk van autonome sensoren, processoren en communicatieapparaten die vaak worden gevoed met behulp van ‘energy harvesting’.

 

Om het actieve energieverbruik te reduceren bevat de Precision32 SiM3L1xx microcontrollerfamilie onder andere een hoogrendement-spanningsregelaar en speciale randapparaten zoals een data-transfer-manager, AES-encryptieblok en run-time encoder die onafhankelijk van de CPU werken en hiermee het stroomverbruik bij draadloze communicatie sterk verminderen. De verbeterde DMA-functie reduceert het protocol-gerelateerde energieverbruik met 90%, en het opslagmechanisme voor RAM- en registerstatus zorgt voor een snelle ‘wake-up’ tijd van 4 µs.

 

De bijgeleverde op Eclipse gebaseerde IDE en AppBuilder software bevat functies zoals Power Estimator en Power Tips waarmee grafisch wordt weergegeven hoeveel energie bepaalde randapparaten en configuraties gebruiken. Ook worden er aanbevelingen gedaan voor het verlagen van het energieverbruik.

Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items