Laag energieverbruik is een begrip dat niet compatibel is met de signaalverwerking die nodig is bij het herkennen van bewegingen. Er is niet alleen energiezuinige hardware nodig, maar ook software die behoorlijk snel is en weinig rekenkracht vereist. Onderzoekers van de afdeling Electrical and Computer Engineering van Georgia Tech hebben nu een camera ontwikkeld die aan deze eisen voldoet. Het energieverbruik wordt hierbij door een combinatie van een nieuw hardware-ontwerp en een efficiënte manier van beeldverwerking zodanig gereduceerd dat de (continu werkende) camera door een zonnepaneel kan worden gevoed. 
Naast een reductie van het aantal beelden per seconde, die al voor energiebesparing zorgt, hebben de onderzoekers het energierendement verder verbeterd door de analysesoftware een globale bewegingsdetectie over het volledige beeld te laten uitvoeren inplaats van de beelden pixel voor pixel te vergelijken. Hierbij worden de cruciale bewegingen met een gereduceerde herhalingsfrequentie geanalyseerd. 
Het proces werd oorspronkelijk ontworpen om apparaten uit slaapstand te wekken, maar bleek ook in staat om om zonder merkbare toename van het energieverbruik specifieke gebaren te herkennen (bijvoorbeeld een in de lucht geschreven ‘Z’).  Door het lage energieverbruik kan de camera met ter plaatse geoogste energie worden gevoed, waardoor gebruik in afgelegen gebieden, ver van het elektriciteitsnet, mogelijk is. 

De eerste toepassingsgebieden waar men voor dit apparaat aan denkt zijn bewaking en robotica, maar de camera zou ook kunnen worden gebruikt voor handsfree-toepassingen bij consumentenelektronica.