De afgelopen weken was het druk voor de Raspberry Pi Foundation. Na de introductie van de Compute Module 4 (ook bekend onder de naam CM4) twee weken geleden samen met het bijbehorende I/O-board, lanceert de Foundation vandaag de Raspberry Pi 400. In tegenstelling tot de CM4, die een verwachte verderontwikkeling van de eerdere CM3 was, is de Raspberry Pi 400 een compleet nieuw product.

Het is een toetsenbord!

De Raspberry Pi 400, ondergebracht in een toetsenbord, is de eerste Raspberry Pi die niet als een ‘kale’ enkelkaartcomputer wordt geleverd, maar als een mooi afgewerkt consumentenproduct. De Raspberry Pi 400 is gebaseerd op de Raspberry Pi 4, dus helemaal nieuw is hij niet, maar zijn verschijningsvorm wel. De Pi 4 is omgebouwd om in het toetsenbord te passen en de connectoren zijn verplaatst zodat die nu aan de achterzijde van het apparaat toegankelijk zijn.

 
Raspberry Pi 400 fits in your hand
De slanke en lichte Raspberry Pi 400 past in de palm van uw hand.

Alle connectoren?

Nee – niet allemaal. De LCD-poort, de cameraconnector en de analoge audio/video-aansluiting (AV) zijn weggelaten. Bovendien is er intern een USB 2.0-poort gebruikt waarop het toetsenbord is aangesloten. Zodoende heeft de gebruiker nog de beschikking over over twee micro-HDMI-poorten, twee USB 3.0- en één USB 2.0-poort, een echte gigabit Ethernet-poort, een microSD-slot en, belangrijker nog, de 40-pins uitbreidingsconnector.

Nieuwe functies

Afgezien van de uitvoering als toetsenbord heeft de Raspberry Pi 400 weinig nieuwe functies. Een daarvan is een ‘softe’ aan/uit-toets (op de F10-toets) waarmee de Pi correct kan worden uitgeschakeld (in plaats van domweg de stekker uit te trekken); een groot intern koellichaam maakt een ventilator overbodig, wat een heerlijk stille werking garandeert.

 
Raspberry Pi 400 rear side
De connectoren aan de achterkant met de 40-pins Raspberry-Pi-compatibele uitbreidingsconnector aan de linkerkant.

Specificaties van de Raspberry Pi 400

Omdat het in feite een RPi4-4GB is, zijn de specificaties van de Raspberry Pi 400 bijna hetzelfde:

 

 • 1,8-GHz quad-core ARM Cortex-A72 CPU;
 • 4 GB LPDDR4-3200 DRAM;
 • VideoCore VI-graphics (OpenGL ES 3.1, Vulkan);
 • 4kp60 HEVC-decodering;
 • echt gigabit Ethernet;
 • 2x USB 3.0 en 1× USB 2.0;
 • 2x micro-HDMI-poorten (1× 4kp60 of 2× 4kp30);
 • USB-C voor voeding, ondersteunt 5 V/3 A;
 • Raspberry Pi-compatibele 40-pins horizontale GPIO-connector;
 • Kensington-slot;
 • afmetingen: 285 × 122 × 22 mm;
 • gewicht: 385 g.
 

Raspberry Pi 400

 

Prijs en beschikbaarheid

Bij de lancering zal de Raspberry Pi 400 beschikbaar zijn in zes verschillende land-/taalvarianten (EN, US, DE, FR, IT, ES) en zou hij voor ongeveer € 70 over de toonbank moeten gaan. Een kit bestaande uit de Pi 400, een USB-C-voeding, een (bedrade) muis, een micro-HDMI-naar-HDMI-kabel (1 meter), een voorbereide microSD-kaart van 16 GB en de officiële Raspberry Pi Beginner’s Guide (bijgewerkt voor de Raspberry Pi 400) zal ongeveer € 100 kosten.


Raspberry Pi 400

P.S. Wanneer u een kit uitzoekt, zorg er dan voor dat u de juiste landvariant kiest voor zowel het toetsenbord als de voeding!