Extreem overklokken: Intel i9 18-core slurpt 1 kW

27 september 2017, 11:30
I9-7980XE. Afbeelding: Intel (gemodificeerd)
I9-7980XE. Afbeelding: Intel (gemodificeerd)
De super krachtige-CPU i9-7980XE van Intel heeft niet alleen 18 rekenkernen voor 36 simultane threads, maar ook nog een open multiplicator. Dat was voor de extreme overklokker Roman Hartung aanleiding om met het overklokken tot het uiterste te gaan. Bij een ongelooflijke klokfrequentie van 5,7 GHz slurpt de gekwelde CPU dan een absurde 1 kW aan vermogen.

Vrij naar het Toyota-motto „Niets is onmogelijk“ heeft Roman Hartung vast en zeker het huidige prestatierecord met een Intel-CPU gebroken: De met vloeibaar stikstof geforceerd gekoelde multicore-CPU haalt bij een klokfrequentie van 5,7 GHz een verbluffende 5.600 punten in de Cinebench-multithreading-benchmark. Daarbij lopen door de 12V-voedingslijn van de kaart rustig meer dan 80 A. De CPU heeft „normaal gesproken“ een TDP van maar 165 W.
 

De video is niet echt bedoeld om thuis na te doen, want daarmee riskeren we om een CPU van ruim € 2.400 op te blazen. De manier van werken wordt wel goed uitgelegd en de auteur vertelt ook heel goed en begrijpelijk over enkele interessante technische details van deze CPU’s. Voor het voeden van deze monsterconstructie werd een 1,6kW-netvoeding gebruikt alleen voor de CPU-kaart (zonder grafische kaart) >.
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items