De firma Energous uit Californië heeft als eerste een vergunning van de FCC gekregen voor het opladen van mobiele apparaten via radiogolven. Anders dan bij inductief laden kunnen daarbij volgens Energous gemakkelijk afstanden van bijna een meter worden overbrugd. De Amerikaanse FCC (Federal Communications Commission) heeft de oplossing „WattUp Mid Field transmitter“ gecertificeerd om via HF, dus met behulp van elektromagnetische golven, energie over te dragen naar allerlei mobiele apparaten.

De toelating van een HF-oplossing voor het overdragen van energie door de FCC is niet alleen voor de firma Energous, maar eigenlijk voor iedereen een mijlpaal op weg naar contactloos laden van mobiele apparaten. Met deze beslissing van de regelgevende instantie wordt de weg vrijgemaakt voor comfortabel opladen van de smartphones, tablets, fitness-trackers, smartwatches, oortelefoons, toetsenborden, muizen, luidsprekers en andere gadgets.

Volgens Energous onderscheidt hun systeem zich duidelijk van concurrerende oplossingen zoals resonantie-inductie en heeft het een groter bereik dan bijvoorbeeld het laadproces van Belkin of Mophie, waarbij de afstand tussen de oplader en het apparaat veel kleiner moet zijn. Voor de oplossing van Energous moet wel een aparte oplaadadapter worden gebruikt, want hun systeem is door de industrie nog niet geïmplementeerd in de huidige mobiele apparaten. Het product WattUp is trouwens ook niet bestemd voor vrije verkoop. Om te beginnen zal Energous het systeem deze maand presenteren op CES (Consumer Electronics Show) in Las Vegas.