In een samenwerkingsverband tussen Chinese en Britse onderzoekers is een speciale kevlarfolie ontwikkeld, die warmtebronnen onzichtbaar maakt voor infraroodcamera’s. Kevlar is een warmteresistente, sterke kunstvezel en een uitstekende warmte-isolator. Normaal gesproken verbergt kevlar warmtebronnen niet. Daar is nog iets meer voor nodig.

Het bijzondere aan de kevlar-folie die warmtebronnen kan verbergen, is een verrijking met PEG (polyethyleenglycol). PEG is een chemisch inerte en in water oplosbare, niet-toxische kunststof. Net als alle andere stoffen slaat PEG warmte-energie op als het smelt en geeft die weer af als het stolt. Bij gesimuleerd zonlicht neemt het zo geprepareerde kevlar warmte-energie op, waardoor de temperatuur niet veel toeneemt. Op die manier worden temperatuurverschillen genivelleerd.

Een warmtebeeldcamera registreert daardoor achter zo’n folie overal ongeveer hetzelfde signaal. Wat er achter de folie zit, blijft dus onzichtbaar. Het zonlicht is al voldoende om de oppervlaktetemperatuur van voertuigen, zoals bijvoorbeeld tanks, duidelijk en detecteerbaar te verhogen. Maar achter zo’n verbergende folie zouden ze voor een warmtebeeldcamera praktisch onzichtbaar zijn. Wat ook interessant is, is dat het folie bij een gesimuleerde zonsondergang net zo snel weer afkoelt. Ook hier heeft een infraroodcamera dus geen kans.

Militaire toepassing

De verbergende folie kan dus hete objecten verbergen. Dat geldt ook voor de uitlaatsystemen van duikboten of tanks. Detectie met warmtecamera’s zou dus mislukken. Al decennia is men op zoek naar manieren om warmtebronnen te verbergen, maar tot nu toe met weinig succes.

Ook bij eerdere pogingen is geprobeerd om temperatuurverschillen tussen het te verbergen object en zijn omgeving te nivelleren. Maar tot nu toe hadden alle oplossingen ernstige nadelen. Ze zijn lastig te fabriceren, hebben een eigen voeding nodig, bestaan uit bijzonder stijve, dikke of zware materialen, die hotspots kunnen veroorzaken. De nieuwe kevlarfolie schijnt de eerste oplossing te zijn, die werkelijk toepasbaar is en ook nog werkt.