FormBox: Kunststoffen dieptrekken in plaats van 3D-printen

26 september 2018, 10:56
Kunststofplaten dieptrekken met de FormBox. Afbeelding: Mayku
Kunststofplaten dieptrekken met de FormBox. Afbeelding: Mayku
De startup Mayku heeft een soort desktop-vacuumvormer voor kunststofplaten ontwikkeld. Deze puur analoge techniek biedt zeker voordelen in vergelijking met 3D-printen, bijvoorbeeld voor het maken van onderdelen voor behuizingen e.d. Een gewone stofzuiger is voldoende voor het maken van de onderdruk die de FormBox nodig heeft.

3D-printers zijn heel geliefd, niet alleen voor fabriceren van prototypes, maar intussen ook bij makers en allerlei zelfbouwers. Maar 3D-printers zijn lastig te gebruiken en voor wat minder kleine voorwerpen zijn ze toch wel traag. De FormBox van Mayku werkt met een beproefde techniek: met behulp van een onderdruk wordt een verwarmde en daardoor zacht gemaakte kunststofplaat tegen het oppervlak van een mal aan getrokken. Het afkoelen en uitharden gaat heel snel, zodat binnen enkele minuten 3D-objecten en -vormen nauwkeurig kunnen worden gemaakt.

 
Dieptrekken van kunststofplaten met onderdruk. Video: Mayku.

Omdat dit een puur analoge techniek is, komt er geen computer aan te pas. Vrijwel alle fysieke materialen kunnen dienen als mal. We kunnen daarbij denken aan hout, MDF, metaal, allerlei kunststoffen, PLA - en ABS -harsen, kartonstapelingen, luchtgedroogde klei, zoutdeeg en zelfs levensmiddelen zoals aardappel, appel, wortel of banaan. De gemaakte vormen kunnen ook dienen als negatief voor het gieten van beton, gips, siliconen en Jesmonite® tot zeep, chocolade, gelatine en consumptie-ijs. In kleine bedrijven kan de FormBox worden gebruikt voor het maken van kleine series van op maat gemaakte producten. Voor complexere projecten kunnen we ook mallen aanmaken met een 3D-printer en daarna snel reproduceren met de FormBox.

Deze techniek is geschikt voor thermoplastische kunststofplaten met een dikte van 0,25 tot 1,5 mm. Die zijn ook verkrijgbaar in veel afmetingen, kleuren en soorten, ondermeer ook soorten die geschikt zijn voor levensmiddelen. Met zijn bescheiden afmetingen van 46,6 x 27,4 x 31,5 cm (LxBxH) neemt de FormBox niet veel meer ruimte in dan een laptop. Het eigenlijke werkvlak meet 20 x 20 cm en de maximale trekdiepte is 13 cm. Met een prijs van ca. € 650 is het apparaat helaas niet bepaald goedkoop.
 
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items