Een van de meest voorkomende valkuilen van een printplaat-ontwerp zijn fouten met footprints. Daarom hebben boardontwerpers de neiging om te vertrouwen op footprintbibliotheken die worden geleverd door leveranciers van componenten. Dan moet het goed zijn, toch?
 
Zoals de in Frankrijk woonachtige engineer Stéphane Perez in Nice uitlegt, helpt het altijd om footprints twee keer te controleren!

Footprints controleren

Volgens Perez: "Als we een nieuw product ontwikkelen, proberen we recente of nieuwe componenten te gebruiken om de duurzaamheid van het ontwerp te garanderen. Omdat ik gewend was aan het zoeken naar onderdelen, zocht ik naar een op-amp van goede kwaliteit voor een eenvoudige microfoonversterker en vond de TLV9151IDBVR (let op het DBV deel uit van de referentie). Om tijd te besparen bij het routeren van de printplaat in Kicad, gebruik ik meestal bibliotheken die beschikbaar zijn op internet en vooral die van mijn gebruikelijke leverancier. De bestelde print was direct na ontvangst geassembleerd."
 
Check Footprints
 

"Na het aansluiten van de printplaat werkte het echter niet. Wat we ook probeerden, het werkte gewoon niet. Enkele uren later en nadat ik bijna elk onderdeel had vervangen, ging ik terug naar het datasheet om te zien of ik iets had gemist. En weet je wat het nu was? De footprint van het onderdeel was voor de TLV9151IDCKR! (Vergelijkbare behuizing, maar sommige pins zijn verwisseld.) Terwijl ik dit schrijf, is dit onderdeel beschikbaar voor verkoop, maar dat was het niet op het moment van het maken van een prototype. Na het aanpassen van het board, werkte het prototype naar behoren", voegde hij eraan toe.
 
Pin configuration


Perez sluit af met het volgende advies.

"Ondanks meer dan 10 jaar ervaring, had ik nooit aan de zogenaamde openbare componentbibliotheken hoeven te twijfelen. Maar nu controleer ik altijd de footprints van de schakelingen die ik gebruik minstens twee keer, vooral als ze nieuw zijn en nog meer als ze varianten hebben. En als ik tijd heb, ontwerp ik ze zelf. Zo weet ik wie ik de schuld kan geven als er een fout is gemaakt. Footprint designers maken ook fouten!"

Meer over het ontwerpen van printplaten en footprints

Wil je meer weten? Kijk eens naar deze referenties:

Vertaling: Hans Adams