Full colour 3D-printer: da Vinci Color

12 september 2017, 19:40
da Vinci Color. Foto: XYZprinting
da Vinci Color. Foto: XYZprinting
De firma XYZprinting brengt met de da Vinci Color de eerste full color 3D-printer op de markt. De da Vinci Color gebruikt 3DColorJet-technologie en combineert inkjet-technologie met Fused Filiament Fabrication (FFF). Deze nieuwe ster op de 3D-printer-markt werkt net als een inkjet printer, alleen dan in 3D en op kunststofstructuren in plaats van op papier.

Met de 3DColorJet-technologie van XYZprinting kan de da Vinci Color CMYK-kleuren met elkaar mengen en ze op PLA -filamenten afdrukken. Zo wordt een full color-spectrum gerealiseerd en ontstaan nauwkeurig aangebrachte kleurlagen op de afdrukresultaten. Deze printer kreeg op CES een award voor de baanbrekende nieuwe printtechnologie. Deze 3D-printer, die met een inkjet kleurdetails op 3D-creaties spuit, komt tegemoet aan de wensen van designers, ingenieurs en kunstenaars.

Met de CMYK-kleurpatronen zijn 16 miljoen kleurtonen mogelijk. De drukplaat biedt een ruimte van 20 x 20 x 15 cm zodat vrij grote objecten kunnen worden geprint in een toch nog prettig kleine behuizing. XYZprinting heeft met deze nieuwe kleuren-3D-printer werkelijk een doorbraak bereikt. Volgens de fabrikant is de printer vooral geschikt voor de volgende toepassingen:
  • Animatie en film. Productie van gekleurde prototypes die meteen na het drukken kunnen worden gebruikt.
  • Architecten en designers. Helpt om een beter beeld te krijgen van de definitieve versie door vereenvoudigde modellen, miniaturen, prototypes en dergelijke te drukken.
  • Kleine ondernemingen. De 3D-printer helpt om een eigen business model te realiseren met full color 3D-printen. Kleurendruk vermindert de kosten en versnelt het productieproces. Dankzij de PLA-filamenten hoeft geen geld of tijd besteed te worden aan een nabewerking.
  • Scholen. Scholieren kunnen met 3D-kleurendruk hun creativiteit de vrije loop laten.
  • Fans en verzamelaars. Printen van miniaturen en stripfiguren in authentieke kleuren of creatie van eigen ontwerpen.


Als de stroom onverwacht een keer uitvalt, bewaart de 3D-printer het bestand automatisch. Als er dan weer stroom is, zet de printer automatisch het drukwerk voort waar hij gebleven was. De 3D-printer heeft vier kleurpatronen van 20 ml nodig. Deze worden afzonderlijk verkocht en zijn gemakkelijk te verwisselen. Een kleurpatroon is voldoende voor maximaal 40 modellen in kleur van ongeveer 5 cm³. Ze zijn verkrijgbaar voor een prijs van 65 €. De fabrikant wil dus net als bij inkjet printers veel geld verdienen aan de printmaterialen, wat toch wel wat bedenkelijk is omdat de printer zelf ook al ongeveer 3.600 € moet kosten. Een doorzichtige spoel met 600 g PLA -filament (vrij van zware metalen en DEHP-vrij) is verkrijgbaar voor € 39.

 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items