Galvanisch gescheiden USB/DMX512-converter (<1 kV)

30 juni 2019, 23:12
Le prototype du convertisseur assemblé et monté dans le boîtier Bopla pour lequel il a été conçu
Opgebouwde, gemonteerde USB/DMX512-converter,
gemonteerd in de Bopla-behuizing
waarvoor hij is ontworpen (zie onderstaande video).
Als u weet waar een USB /DMX-converter voor dient, kunt u meteen doorgaan naar de onderstaande video. Anders is hier wat uitleg. DMX 512 is een besturingsprotocol voor (theater)verlichting, dat sinds het twintig jaar geleden werd geïntroduceerd, enorm populair is geworden. We kunnen hiermee een groot aantal verschillende lichtbronnen, projectoren en lasers individueel, nauwkeurig en synchroon op afstand besturen. Met behulp van geschikte software kunnen we hiermee een integrale, gesynchroniseerde besturing voor een optreden of lichtshow van een middelgrote tot grote omvang realiseren.

De wereld van DMX, frames en ander jargon

De digitale besturingssignalen voor verlichting en lichteffecten worden gerouteerd via een unidirectionele, seriële RS 485-verbinding met een baudrate van 250 Kb/s. DMX-signalen bevatten een adres van 9 bits, zodat 512 kanalen kunnen worden bestuurd met 8 bits aan data per kanaal. Men noemt zo’n systeem een DMX-universum. Een compleet pakket van 512 waarden wordt een DMX-frame genoemd. Dit wordt naar alle apparaten tegelijk verstuurd. Oorspronkelijk was het aantal apparaten dat op één DMW-lijn kon worden aangesloten beperkt tot 32 stuks. Tegenwoordig zijn er externe uitbreidingen verkrijgbaar, waarmee veel meer apparaten tegelijk op een lijn kunnen worden aangesloten.
Nu het gebruik van draadloze communicatie steeds gewoner is geworden, wordt er ook veel gebruik gemaakt van WiFi voor het verzenden van de besturingscommando’s. Er zijn ook adapters in de handel voor het combineren van andere systemen met DMX-projectoren: via de parallelle poort (LPT/DMX), via de seriële poort en... USB /DMX.

Galvanisch gescheiden adapter tot 1 kV

In het onlangs verschenen november/decembernummer van Elektor wordt zo’n USB /DMX512-converter beschreven, die een galvanische scheiding tot 1 kV biedt. Deze ondersteunt een DMX-universum met 512 kanalen. Hij is compatibel met Windows en MacOS en werkt met gratis DMX-software zoals Freestyler en QLC+.
DJ’s en liefhebbers van lichtshows zijn dol op zulke USB /DMX512-converters voor hun apparatuur. Helaas zijn de in de handel verkrijgbare types niet altijd (goed) galvanisch gescheiden van de netspanning. Hier is nu eens een converter met zowel een geïsoleerde voeding als een galvanisch gescheiden RS485-tranciever.
Natuurlijk is deze nieuwe converter, zoals alle echte DMX-apparaten, uitgerust met een XLR-connector met drie pennen.
 ​
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items