Raspberry Pi 4 A geruchten zijn er in overvloed. Dus, in plaats van te raden, besloot ik rechtstreeks naar de bron te gaan - Raspberry Pi CEO en oprichter Eben Upton. Hier is wat ik heb geleerd.

Waar is de 4 A?

In een recent interview met Tom's Hardware ging Upton in op de vraag of er een Raspberry 4 A in de maak was. Hoe zou dat er eigenlijk uitzien? Welke functies zou het moeten hebben om dichter bij een prijs van $ 25 te komen? In het interview legde Upton uit dat 2021 een bijzonder jaar is, en door de huidige situatie op de chipmarkt zullen alle beschikbare chips naar de productie van de Raspberry Pi 4 B gaan. Zelfs wie hoopt op een opvolger van de Raspberry Pi Zero met meer rekenkracht en extra updates, zal nog even moeten wachten, legt Upton uit in het interview. 
 
Eben Upton on the Raspberry Pi 4 A
Eben Upton (CEO en oprichter van Raspberry Pi)
Ik besloot om verder te gaan en een beetje dieper te graven. Tijdens een gesprek van 28 juli met Upton vroeg ik hem rechtstreeks naar de verklaring en de daaruit voortvloeiende geruchten over een Raspberry Pi 4 A. "Geen nieuwe producten" was zijn duidelijke antwoord op de vraag over de geruchten. (Je kunt mijn volledige interview met Upton lezen in de november 2021-editie van Elektor Industry.)
 
Raspberry Pi 3 A+
Raspberry Pi 3 Model A+ (Bron: raspberrypi.org)

De A-serie is vooral populair vanwege de compacte hoogte. Het ontbreken van een Raspberry Pi 4-gebaseerd A-model is iets wat sommigen proberen op te lossen door alle onnodige componenten van een Raspberry Pi 4 B te verwijderen. De nieuwste A-serie van de Raspberry Pi is de Raspberry Pi 3 A+ versie en kost ongeveer $ 25. Eventuele geplande releases van Raspberry Pi-hardware, onder meer in de vorm van een eventuele Raspberry Pi 4 A, worden dit jaar niet meer verwacht. Voor Upton is de prijs van $ 25 van het product voor de A-serie een belangrijk punt dat momenteel niet haalbaar is door de huidige markt.

De Raspberry Pi PoE+ HAT

Vanwege de huidige beperkingen in component leveringen is de Raspberry Pi 4 PoE+ HAT uitgebracht. Er is nog steeds vraag naar de PoE HAT, maar vanwege leveringstekorten van bepaalde componenten voor de PoE HAT is de productie van de PoE+ HAT gestart om deze leveringstekorten tegen te gaan.
 
POE+ HAT
Raspberry Pi PoE+ HAT (Bron: raspberrypi.org)
Blijf op de hoogte van toekomstige updates over Raspberry Pi-producten. Abboneer je op Elektor's Raspberry Pi-tag om updates te ontvangen wanneer nieuwe artikelen geplaatst worden.

Meer nieuws over Raspberry Pi lezen? Abonneer je dan ook op ons nieuwe maandelijkse Pi-Community Journal ! 


Vertaling: Hans Adams