Onderzoekers van het Fraunhofer-Institut für Zuverlässigkeit und Mikrointegration hebben samen met partners uit de industrie een led ontwikkeld die feitelijk bestaat uit 1000 ledpixels. Het idee hierachter is dat hiermee een zeer exacte lichtverdeling gemaakt kan worden, bijvoorbeeld voor gebruik in koplampen.
 
Het samen met Infineon, Osram, Hella en Daimler ontwikkelde concept is als adaptief verlichtingssysteem opgebouwd. Vier chips van elk 256 pixels worden aangestuurd door een stuur-IC, waarmee een zeer exacte manipulatie van de lichtbundel mogelijk is. Zo kan er rekening worden gehouden met het verloop van de weg, tegenliggers en andere weggebruikers. Daarbij is meestal slechts 30% van de leds in bedrijf, waarmee het systeem erg energie-efficiënt is.
 
Om de 1000 led-pixels aan te sluiten, is een robuust contact nodig en fatsoenlijke afvoer van warmte. Hiervoor wordt een goud-tin-legering op de ledchip aangebracht en wordt een gouden ‘nano-spons’ ingezet om het contact tussen pixel en chip te optimaliseren.
 
Meer info: www.fraunhofer.de/en/press/research-news/2016/march/better-visibility-when-driving-at-night.html.