Gratis 3D-CAD-programma van RS Components

10 december 2013, 14:37
Gratis 3D-CAD-programma van RS Components
Gratis 3D-CAD-programma van RS Components

Drie jaar na de introductie van het gratis printontwerpprogramma DesignSpark PCB gaat RS Components nu nog een stap verder door ook een gratis 3D-CAD-programma aan te bieden: DesignSpark Mechanical. Het programma werd ontwikkeld in samenwerking met software-producent SpaceClaim.

 

Het ontwerpen van 3D-modellen is voor veel bedrijven tegenwoordig een pluspunt bij het binnenhalen van meer opdrachten. In kleine en middelgrote firma's zijn dure CAD-programma's echter meestal niet aanwezig. Door middel van een eenvoudig te bedienen gratis tool wil RS Components zulke bedrijven ondersteunen en tegelijkertijd synergie bij de aankoop van onderdelen bieden.

 

DesignSpark Mechanical biedt onder andere STL als uitvoerformaat en daarmee is een directe exportmogelijkheid aanwezig voor de koppeling met 3D-printers. Het importeren van print-layout-files gebeurt via het IDF–formaat. De gebruiker heeft toegang tot meer dan 38.000 3D-modellen in de online-componentenbibliotheek van DesignSpark. RS en Allied bieden daarnaast samen met de firma TraceParts een toegangsmogelijkheid tot miljoenen modellen via het online-CAD-portal 'tracepartsonline.net'.

 

DesignSpark Mechanical is gebaseerd op Direct Modelling, waarbij door middel van eenvoudige commando's veranderingen in real-time worden uitgevoerd en een rechtstreekse feedback mogelijk is. Op deze wijze kunnen geometrische constructies worden gemaakt en productconcepten eenvoudig worden bestudeerd in 3D. Alle basisontwerpen kunnen intuïtief worden gerealiseerd met de vier basisfuncties in de software: trekken, bewegen, vullen en verbinden, in combinatie met de Windows-shortcuts cut/paste resp. undo/redo. Het programma kan ook als aanvullend 3D-tool naast andere 3D-CAD-programma's worden ingezet voor bijv. de realisatie van prototypen.

 

RS schat dat wereldwijd ongeveer 1,5 miljoen actieve 3D-CAD-systemen in gebruik zijn. Men verwacht dat door de komst van het gratis programma DesignSpark Mechanical nog eens zo'n 20 miljoen mensen aan de slag zullen gaan met 3D-ontwerpen.

DesignSpark Mechanical is beschikbaar via:
www.designspark.com/eng/page/mechanical

Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items