Aanpasbare koppelstukken en een houten behuizing vormen de basis van het Tenok-project om met onderdelen van kapotte stofzuigers weer een functioneel apparaat te bouwen.

Dit artikel van Tim Krahmer ("Zelfbouw-stofzuiger Tenok") verscheen voor het eerst in Make: editie 1/2020.

Tim Krahmer: "Als een stofzuiger kapot is, gooi je meestal een werkende motor weg samen met het snoer, aan/uit-schakelaar etc. om vervolgens dezelfde onderdelen in een nieuw apparaat weer aan te schaffen. Daarom heb ik een systeem ontworpen dat je kunt aanpassen aan de onderdelen van verschillende fabrikanten om een nieuwe stofzuiger te bouwen. Het resultaat is Tenok, een opensource stofzuiger die je zelf kunt bouwen en waarin vrijwel elke gebruikte motor en slang kunt monteren. En het bespaart nog meer onnodig afval, omdat sommige onderdelen, zoals de zwenkwieltjes, afkomstig kunnen zijn van andere huishoudelijke apparaten." 

De Nederlandse editie van Make: magazine ligt nu in de winkel! Benieuwd naar de inhoud? Geniet van dit gratis artikel uit de laatste uitgave. Download het nu in de 'bijlage sectie' hieronder. We weten zeker dat je het artikel informatief en inspirerend zult vinden. Klopt dat? Word dan vandaag nog Make: abonnee. Klik hier voor een super voordelig abonnement!