Elektor Team

Grootste head-up display voor auto’s

10 december 2013, 14:37
Grootste head-up display voor auto’s
Grootste head-up display voor auto’s

Het Japanse bedrijf Denso introduceert het tot nu toe grootste head-up display (HUD) voor auto’s. Hiermee wordt zelfs bij helder zonlicht een duidelijk zichtbaar beeld met een diagonaal van ongeveer 10 inch geprojecteerd op een afstand van twee meter van de bestuurder. Op het display worden niet alleen dashboardgegevens weergegeven, maar wordt ook gewaarschuwd voor naderende gevaarlijke situaties zoals plotseling overstekende voetgangers. Met een koppeling aan het boordnavigatiesysteem is het mogelijk om routeaanwijzingen, zoals de te kiezen rijstrook bij tolpoortjes, als het ware ‘op de weg’ te projecteren. Volgens de fabrikant verminderen head-up displays de oogbewegingen van bestuurders waardoor de verkeersveiligheid toeneemt.

 

Het nieuwe HUD bestaat uit een LC-display waarvan het beeld eerst door een spiegel wordt weerkaatst, vervolgens met een holle spiegel wordt vergroot en daarna op de voorruit wordt geprojecteerd waardoor de bestuurder het uiteindelijke beeld te zien krijgt. Positie, kleuren en andere weergavekenmerken van het display zijn zodanig vormgegeven dat de geprojecteerde informatie op een natuurlijke manier in het wegbeeld wordt geïntegreerd.

 

Het nieuwe head-up display wordt op dit moment tentoongesteld op het 19e Intelligent Transport Systems World Congress dat van 22 tot 26 oktober in Wenen wordt gehouden.

Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items