Elektor Team

Hardware-Tip: Verbeterde stralingsmeter

10 december 2013, 14:36
Hardware-Tip: Verbeterde stralingsmeter
Hardware-Tip: Verbeterde stralingsmeter

Radioactieve straling is al te meten met nauwelijks meer dan een PIN-fotodiode en een geschikte sensorversterker. Bij de nieuwe stralingsmeter van Elektor wordt gebruik gemaakt van een geoptimaliseerde voorversterker, waarbij een microcontroller de functie van teller vervult. De controller zorgt ook voor de tijdmeting en geeft de impulshoeveelheid in counts per minute. De schakeling kan worden gebruikt voor het meten van gamma- en alfastraling met behulp van verschillende typen sensoren. Ze is heel geschikt voor duurmetingen en voor onderzoek aan licht radioactief materiaal.

 

Een compleet bouwpakket van deze meter, bestaande uit print, LCD, geprogrammeerde controller en alle componenten is bij Elektor verkrijgbaar voor slechts 39,95 €. Bestellen:
www.elektor.nl/products/kits-modules/kits/110538-71-improved-radiation-meter.2.1971856.lynkx

 

Tip: Wie geïnteresseerd is in de ontwerpgeschiedenis van dit project, moet vooral de datum 16-02-2012 in zijn agenda markeren, want op die dag wordt een door Elektor en element14 gezamenlijk georganiseerd webinar uitgezonden. Het thema is ditmaal "The Making of an Improved Radiation Meter". Deelname aan dit webinar is gratis. Aanmelden:
www.element14.com/community/events/3185

Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items