Jan Buiting

Hebt u nog een tricorder over voor NASA?

24 juli 2017, 00:00
Eén van de vier instrumenten die onderzoekers aan het testen zijn voor gebruik op Mars. (Foto: NASA)
Eén van de vier instrumenten die onderzoekers aan het testen zijn voor gebruik op Mars. (Foto: NASA)
NASA heeft de deelnemers gevraagd of ze zo vriendelijk willen zijn een geologische tricorder te ontwerpen en te bouwen voor een toekomstige bemande missie naar Mars. NASA kwam met deze vraag tijdens het onlangs gehouden Sensors Expo-evenement.

NASA heeft momenteel vier draagbare wetenschappelijke instrumenten die bijna tien kilo wegen. Ze werken redelijk goed, maar er is ruimte voor verbetering en ze zijn tamelijk zwaar.
“We zouden graag meerdere instrumenten in één willen hebben. Kunnen we zoiets bouwen?" vroeg Alexander Sehlke, een research fellow in het BASALT-project bij NASA Ames, toen hij een keynote-lezing verzorgde op de Sensors Expo.

Het team heeft onder meer requirements opgesteld voor elektrisch handgereedschap voor gebruik op Mars. Zo moeten ze bijvoorbeeld niet alleen lichtgewicht en klein zijn, ze moeten ook gegevens van hoge kwaliteit verzamelen. Dat is niet gemakkelijk want ze moeten gebruikt worden op grillige stenen, soms elementen identificeren in gaatjes van 5 mm doorsnede, waar het moeilijk is contact te maken en er veel signaalreflecties optreden.
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items