Het inrichten van een elektronicawerkplaats

Of u nu een professional of een hobbyist bent, een goed uitgeruste elektronica-werkplek is essentieel voor het ontwerpen en testen van uw projecten. Rekening houdend met het beschikbare budget moet u een ruimte inrichten waar u prettig in kunt werken. Als u op zoek bent naar tips, trucs en suggesties, dan vindt u hier een overzicht waar u mee van start kunt. We geven eenvoudig advies en aanbevelingen voor betaalbare gereedschappen, testapparatuur, verlichting, energiebronnen, het maken van prototypes en de inrichting van uw werkplek.
 
Electronics Workspace

Meubels en verlichting

Om te beginnen hebt u een stevig, vlak werkblad nodig, liefst wit. Dat zorgt voor betere verlichting dankzij de reflectie en het zal u ook helpen onderdelen en gereedschap snel te vinden en te herkennen.

Denk aan uw rug. Zorg dat u een in hoogte verstelbare draaistoel hebt van hoge kwaliteit, om uw lange soldeer- en ontwerpsessies comfortabel te maken.

Zorg ook voor ruim voldoende licht. Als u rechtshandig bent, wilt u een goede LED-lamp linksboven uw werkblad, bent u linkshandig, dan komt de lamp natuurlijk aan de rechterkant. Zo werpt uw hand geen schaduw op de plek waar u aan het werk bent.

Waarschijnlijk wilt u heel dicht op uw werk zitten. Trouwens, componenten worden tegenwoordig kleiner en kleiner. Een oplossing zoals de Toolcraft Helping Hand LED Magnifier is een combinatie van een goede LED-lamp met vergrootglas plus een uitstekende “derde hand”.
 
Toolcraft Magnifier for Electronics Workspace
Toolcraft LED-lamp met derde hand

Indeling van uw elektronicawerkplek

De indeling van uw elektronicawerkplek moet zijn afgestemd op uw persoonlijke voorkeuren. In elk geval is het een groot voordeel als alle apparatuur en gereedschap binnen handbereik is. Dat maakt het werk gemakkelijker, minder vermoeiend en zorgt dat u zich beter kunt concentreren en prettiger voelt.

Een wirwar van draden is voor elke elektronicus een gruwel. Dat probleem is op te lossen door een eenvoudige draadspoel te bouwen. Dat gaat heel gemakkelijk met bijvoorbeeld een stukje overgebleven rondhout, dar u vastmaakt tussen twee rechthoekige stukken hout.

Hier zijn nog wat tips voor het verbeteren van uw efficiëntie en inrichting:
 • Gebruik oude jampotten met een etiket voor het bewaren van onderdelen, schroeven enz.
 • Gebruik een kleurcodering voor verschillende componenten
 • Overweeg de aanschaf van een samengestelde toolkit. iFixit is gespecialiseerd in gemakkelijk toegankelijk kits van hoge kwaliteit in handige tasjes met alle gereedschappen die u nodig hebt (en zonder spullen die u niet gebruikt!)
 
iFixit Took Kit
iFixit Tool Kit

Test- en meetapparatuur

Als het gaat om test- en meetapparatuur, staat de kwaliteit voorop. Kwaliteit is bij meetapparatuur synoniem met nauwkeurigheid. Hier zijn wat tips en trucs om mee te beginnen:
 • Multimeter: Een goede multimeter is het belangrijkste instrument op uw werkbank. U kunt daarmee spanning, stroom, continuïteit, weerstand en capaciteit meten. Hij moet geschikt zijn voor het meten van stromen tot in het microampèrebereik. U moet op uw multimeter kunnen vertrouwen. Daarom is het verstandig om te gaan voor een vertrouwd merk, zoals Peaktech, Siglent, Fluke, Voltcraft enz. Elektor verkoopt een gevarieerd assortiment van kwaliteitsmultimeters.
 • Labvoeding: U hebt tenminste één voeding nodig, bij voorkeur een type met een variabele uitgangsspanning. Daar kunt u er nooit genoeg van hebben, dus misschien wilt u er wel drie of vier.
 • Functiegenerator: Waarschijnlijk wilt u ook een bron voor het genereren van een testsignaal. Daarom is een functiegenerator die de basissignalen zoals driehoek-, sinus- en blokgolven kan genereren een must.
 • Oscilloscoop: Een ander essentieel apparaat op uw werkbank is een oscilloscoop. In feite is dat een spanningsmeter die extra visuele informatie biedt. Zelfstandige apparaten kunnen groot en lastig zijn, dus u kunt overwegen om een modern USB-alternatief zoals de SmartScope te kiezen.
 
SmartScope USB Oscilloscope
SmartScope USB-oscilloscoop

Goed gereedschap

"Een vakman is zo goed als zijn gereedschap." Die oude stelling is in de elektronicawerkplaats zeker van toepassing. Met kwaliteitsgereedschappen levert u werk van hoge kwaliteit. Wilt u weten welke gereedschappen essentieel zijn voor een goede werkplaats? Hier zijn wat aanbevelingen:
 
 • Soldeergereedschap: Het meest fundamentele gereedschap op de werkbank van een elektronicaliefhebber is natuurlijk het soldeerstation. Of u nu reparaties doet of nieuwe schakelingen bouwt, een goed soldeerstation is van het grootste belang voor een goed resultaat. Dat hoeft geen honderden Euro’s te kosten, zorg gewoon voor een apparaat van een betrouwbaar merk met een regelbare temperatuur, dat niet te groot is voor uw werkbank. De Weller WT 1014 is niet goedkoop, maar is een uitstekende universele oplossing. Koop ook een goede tinzuiger en een hittebestendige mat. Dat zorgt voor een langdurig behoud van uw werkbank en uw componenten!
 • Ventilator: Geef geen fortuin uit aan een geavanceerde afzuiginstallatie. Een eenvoudige tafelventilator helpt u af van die afschuwelijke soldeerdampen. En hij houdt u lekker koel in de hete zomermaanden.
 • Tangen: Wat u nodig hebt is een goede, kleine zijsnijtang, met een bek die aan één kant vlak is, zodat u draden kunt afknippen zonder er kracht op uit te oefenen. daarnaast heeft u een platbektang en een punttang nodig. De firma Bernstein levert een uitstekend assortiment van tangen.
 • Lijm: De hete lijm uit een lijmpistool heeft allerlei nuttige toepassingen: de belangrijkste zijn werktuiglijke ondersteuning van elektronische componenten en draden, elektrische isolatie en andere doelen bij de opbouw van elektronica.
 • Striptang: Als het niet lukt met uw zijsnijtang, is een striptang altijd een welkome aanvulling voor uw gereedschapsset.
 • Digitale schuifmaat: Een schuifmaat is heel handig op de werkbank. Het digitale type heeft de traditionele mechanische variant intussen vrijwel verdrongen. Maar ook een stalen liniaal is heel nuttig.
 • Mes: een goed mes of scalpel is essentieel voor het bewerken van printsporen.
 • Schroevendraaierset: Waarschijnlijk hebt u gereedschap nodig om dingen uit elkaar te halen en weer in elkaar te zetten. Een goede schroevendraaierset omvat platte, kruiskop, Torx en zeskantige typen. Ook een set imbussleutels is handig. Als u die dingen bij de hand hebt, bespaart dat een hoop ergernis.

Leg een voorraad van basiscomponenten aan. Als u een beperkt budget hebt en niet alles tegelijk kunt kopen, maak dan een lijst van de onderdelen die u het meest gebruikt en begin daar mee.

Belangrijke verbruiksmaterialen

We adviseren om de volgende gebruiksvoorwerpen in te slaan:
 
 • Breadboards: De meest gebruikte techniek voor het maken van prototypes is met behulp van soldeerloze breadboards. Daarmee kunt u gemakkelijk experimenteren, schakelingen ontwerpen en testen en prototypes opbouwen.
 • Gaatjesprint: Een andere populaire methode voor maken van prototypes is het gebruik van gaatjesprint, bijvoorbeeld Veroboard.
 • Veelgebruikte componenten: Het is altijd een goed idee om een assortiment van weerstanden, condensatoren, spoelen, diodes, transistors en LED’s bij de hand te hebben.
 • Soldeer: Kies voor niet te dik soldeerdraad. Mooi dun (<0.5mm) 60/40 tin/loodsoldeer (met harskern) zal geschikt zijn voor de meeste toepassingen
 • Koelspray: Essentieel voor het vinden van slechte soldeerverbindingen en printsporen in uw schakelingen. Ook heel handig bij het losmaken van vastzittende schroeven.
 • Samengeperste lucht: Heel goed om mee schoon te maken. Dit voorkomt de opbouw van statische ladingen die vaak ontstaat bij andere schoonmaakmethoden.
 • Oplosmiddelen: Isopropyl- en methylalcohol zijn handig voor allerlei doelen. 
 • Lijm: Extra lijm voor uw lijmpistool, epoxyhars (Araldite, JB Weld) en Loctite voor het vastzetten van schroeven.
 • Kabeltjes: Vooral kabels met banaanstekkers en krokodilklemmen zijn bijzonder nuttig.
 • Veiligheid: Een veiligheidsbril en een verbandtrommel.
 

Ontwerp, bouw en verkoop elektronica

Het hoeft geen fortuin te kosten om een elektronicawerkplaats in te richten in uw huis, appartement of kantoor. Maar kwaliteit is essentieel als u de beste resultaten wilt behalen. Het is de moeite waard om de hier gedane suggesties te overwegen. Dat spaart u op den duur tijd en geld en geeft u de werkplek waar u zo naar verlangt. Hopelijk heeft dit artikel u geholpen met enkele basisideeën van wat er nodig is om uzelf uit te rusten met de belangrijkste dingen om mee van start te gaan.

Bij Elektor doen we er alles aan om ingenieurs, makers en studenten te helpen bij het ontwerpen, bouwen en verkopen van elektronica. Meld u aan voor een gratis Elektor Labs account om de projecten die u hebt gebouwd in uw nieuwe, verbeterde werkruimtes te delen en samen te werken met ontwerpers uit de hele wereld.