Het is zover: Tesla levert zonne-dakpannen (binnenkort)

16 mei 2017, 20:03
Verschillende zonne-dakpannen. Afbeelding: Tesla
Verschillende zonne-dakpannen. Afbeelding: Tesla
Vorig jaar heeft Tesla veel geld gestoken in de overname van SolarCity, een fabrikant van zonnecellen. Daarbij werd aangekondigd dat ze dakpannen wilden gaan produceren, die als zonnecellen werken (Elektor berichtte daar al over). Door de veel betere looks kunnen dat sterke concurrenten worden voor de lelijke opbouwconstructies van gebruikelijke zonnepanelen. Het is vanaf nu mogelijk om ze vooruit te bestellen.

Je kunt Elon Musk niet verwijten, dat hij niet levert, al zijn zijn aankondigingen soms wat overdreven en komen producten vaak wat later op de markt dan gepland. De door Tesla gefabriceerde auto’s zijn tot nu toe in elk geval heel goed van kwaliteit. Als Tesla ook bij de zonne-dakpannen goede kwaliteit kan garanderen, en dat is heel waarschijnlijk, dan is dit een heel welkome innovatie. Terwijl in Duitsland SolarWorld als laatste fabrikant van zonnecellen net failliet is gegaan, stapt Tesla in deze markt en levert echte noviteiten! En nu is de levering van de producten aangekondigd. Nauwkeuriger gezegd: Net als bij de Tesla model 3, kunnen we deze zonne-dakpannen en de bijpassende energieopslag nu vooruitbestellen, door 930 € aan te betalen. Er is zelfs een speciale website in het Nederlands voor ingericht.

Naast de betere looks vormt ook de eenvoudige manier van aanbrengen een groot voordeel. Een niet te onderschatten punt is ook, dat nu zelfs monumenten met zonne-energie te moderniseren zijn, omdat het uiterlijk van het gebouw niet veranderd wordt. Tesla geeft trouwens levenslange garantie op de zonne-dakpannen. Ze zijn dan ook niet erg goedkoop: Volgens Tesla moeten we voor de installatie van 1 vierkante voet rekenen op een prijskaartje van ongeveer $ 41, dat is omgerekend $ 440 of € 400 netto per vierkante meter. Zoals we van Tesla gewend zijn is er nog geen duidelijke prijs per dakpan bekend en ook de prestaties in WP/m² zijn nog niet bekend. Maar dat is geen extra risico: als u afziet van de definitieve bestelling krijgt u de aanbetaling terug.
Tesla hoopt ook te kunnen profiteren van synergie-effecten, want de verkoop in combinatie met zogenaamde PowerWalls, energieopslag op basis van Li-Ion-accu’s, zal helpen de capaciteit van Tesla’s enorme accufabriek volledig te benutten.
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items