Het zwarte goud is terug!

3 juni 2016, 03:00
Nee, dit stukje gaat niet over steenkool, maar over... de langspeelplaat. Die is namelijk weer helemaal terug van weggeweest. Met de komst van de 'perfect klinkende' compact disc in 1982 dachten veel audio-liefhebbers dat de (meestal zwarte) langspeelplaat van polyvinylchloride zijn langste tijd wel had gehad.

De verkopen van LP's daalden in de navolgende jaren inderdaad tot een dieptepunt, maar het afgelopen decennium lijkt het er op dat de LP helemaal in ere hersteld is. Sterker nog: De verkopen van CD's zijn de laatste paar jaren steil gedaald onder invloed van het populaire muziek-streaming, terwijl de LP's vooral de laatste tijd niet aan te slepen zijn. Eerst waren het voornamelijk de echte audiofielen die de smaak van platendraaien weer te pakken kregen en met peperdure draaitafels en dito elementen hun kostbare platen voorzichtig afspeelden. Maar nu schijnt iedereen weer 'iets' te hebben met vinyl. Nieuwe releases van bekende artiesten verschijnen soms nog eerder op LP dan op CD. Dat wil toch wel wat zeggen!Waarschijnlijk hebben veel elektronici nog wel een oude platenspeler op zolder staan. Haal hem weer te voorschijn en sluit hem nog eens aan. En luister naar het bijzondere geluid van dat zwarte goud! Mocht u er weer verslaafd aan raken, dan kan ik u de nieuwe high-end phono-voorversterker SUPRA 2.0 aanraden die in het Elektor-lab is ontwikkeld en in het komende juli/augustus-nummer verschijnt.  

Wist u overigens dat 's werelds grootste platenperserij en -snijderij in Nederland staat, namelijk in Haarlem? Neem maar eens eens kijkje op de website van Record Industry, daar vindt u o.a. meer over het productieproces van vinyl platen.
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items