Enkele jaren terug liep iedereen rond met een Walkman of een soortgelijk apparaat om onderweg naar muziek te kunnen luisteren. Tegenwoordig heeft iedereen zijn smartphone op zak waarmee hij/zij naar Spotify of eigen MP3'tjes kan luisteren. De kwaliteit van dergelijke 'geluidsbronnen' is echter verre van optimaal, met als gevolg dat er steeds meer 'dedicated' portable audiospelers op de markt verschijnen, met prijzen tot meer dan 7000 euro per exemplaar.

Een interessante recente ontwikkeling op dit gebied is de crowdfunding-campagne die het Californische bedrijf Cyberdrive (beter bekend onder de oude naam Forte Audio) onlangs is gestart. Onder de naam 'Seiun' wil men een aantal portable audiospelers op de markt brengen die allemaal beschikken over hi-res audio-eigenschappen voor een betaalbare prijs. Het kleinste model met een verwachte verkoopprijs van $69 is al voorzien van een DAC van 192 kHz/24 bits en hij bezit - heel bijzonder voor zo'n kleine speler - ook een microSD-card-slot voor het uitbreiden van het geheugen, een belangrijk punt als je veel flac-bestanden wilt meenemen.

Helemaal interessant klinken de specificaties van het grootste model dat een 8-kerns-processor krijgt, een full-HD beeldscherm van 5,5" en een DAC die geschikt is voor maar liefst 384 kHz/32 bits. Bovendien wordt het DSD-formaat ondersteund (dat op Super-Audio-CD's wordt gebruikt). De speler draait onder Android 5.1 en zal zo'n $300 gaan kosten.Het klinkt allemaal veelbelovend en er zijn heel wat backers die er ook zo over denken: In totaal heeft de Indiegogo-campagne een half miljoen dollar opgeleverd. De eerste productieserie wordt verwacht in maart 2016.