Bijna geen enkele connector is zo synoniem met zijn toepassingsgebied als de RJ45, waardoor deze vaak onjuist wordt gekarakteriseerd. De huidige connectoren hebben weinig gemeen met de RJ45S (RJ = registered jack) telefooninterface die in de zeventiger jaren in de Verenigde Staten werd geregistreerd. En in plaats van te worden gebruikt in particuliere telefoonsystemen, worden de huidige connectoren in vrijwel alle netwerkapparaten toegepast.
 
RJ45 in industriële Internet of Things
Het in conditie brengen van de RJ45 vormt een onmisbare pijler van het industriële Internet of Things

Groeiend aantal toepassingen

Wereldwijde beschikbaarheid, een grote verscheidenheid aan variaties en lage kosten zijn redenen voor het wijdverspreide gebruik ervan. Het almaar groeiende aantal toepassingen met steeds hogere datatransmissiesnelheden, frequenties en veiligheidseisen dwingt de RJ45-connector echter tot de limiet van zijn mechanische en fysieke transmissiecapaciteiten.
 
Dus hoe kan een datainterface die oorspronkelijk is ontworpen voor particulier gebruik en kantoortoepassingen geschikt worden gemaakt voor industriële toepassingen. Het antwoord ligt in de juiste combinatie van kabels en apparaatconnectoren.
 

Groot tolerantiebereik

In toepassingen waar sprake is van hoge mechanische belastingen of trillingen, veroorzaken niet compatibele RJ connectoren contactfouten. Dit resulteert in onstabiele Ethernet-communicatie. Dergelijke compatibiliteitsproblemen zijn het gevolg van het grote tolerantiebereik in de RJ45-norm.
 
Daarom hebben verschillende fabrikanten robuustere contactsystemen ontworpen voor industrieel gebruik. Dit omvat ook de M12- of push-pull-versies van Phoenix Contact. Dankzij de materiaalkeuze, het gesloten ontwerp en de mechanisch stabiele behuizing steken deze versies wat betreft betrouwbaarheid, robuustheid en beschermingsniveau met kop en schouders uit boven de standaard RJ45-systemen. Echter voor onbeschermde industriële toepassingen zijn ze overgedimensioneerd.
 

Geoptimaliseerd contactontwerp

Phoenix Contact heeft voor deze onbeschermde toepassingsgebieden een robuust systeem ontwikkeld voor kabel- en apparaatconnectoren. Het ontwerp van de serie “RJ45 Industrial” biedt een hoger betrouwbaarheidsniveau ten opzichte van de oudere standaardinterfaces.
 
Om een optimale contactkracht en -dekking tussen de plug en jack te realiseren, hebben de productontwikkelaars de insteekdiepte van de plug aangepast aan de veercontacten van de jack. Het resultaat is een hogere contactdruk en een verbeterde mechanische stabiliteit in ingestoken toestand. Dit resulteert in een hogere tolerantie voor trillingen en trekkrachten.
 
Twee speciale drukveren in de plug zorgen voor extra stabiliteit. Deze drukveren bevinden zich aan de bovenzijde van de connector, naast de borgclip, en verbeteren de contactdruk in ingestoken toestand. Ook minimaliseren ze de tolerantieverschillen tussen de connector en de jack die bij hoge mechanische belastingen tot contactonderbrekingen kunnen leiden.
 
RJ45 connectoren
Het geoptimaliseerde contactsysteem waarborgt een hoge mate van elektromagnetische stabiliteit bij optredende trillingen of schokken

Afgeschermde contacten verhogen de betrouwbaarheid

Phoenix Contact heeft de RJ45 industrial serie ook uitgerust met afgeschermde contacten. Deze contacten worden gebruikt om de signaalpinnen te beschermen tegen elektromagnetische invloeden
 
Naast de verbeterde elektromechanische eigenschappen biedt de serie ook een verhoogde thermische stabiliteit. Het speciale glasvezelversterkte kunststof is ontworpen voor bedrijfstemperaturen van -40 °C tot ongeveer 100 °C.
 

LED-indicators voor extra gemak

Optionele LEDs stellen gebruikers en onderhoudspersoneel in staat om op locatie snel de status van de datainterface en daarmee de werking van het apparaat te checken.
 
Vraag hier een sample aan en ervaar het zelf.


RJ45 Industrial — in een oogopslag

•           Datatransmissiesnelheden tot 10 Gbps overeenkomstig CAT6A
•           Kabelconnectoren met IDC-snelaansluiting
•           Aderdoorsnede: AWG 22-26 ⁠— massief en soepel
•           Optionele leds voor optische statusindicatie
•           Bedrijfstemperatuur: -40 °C tot ongeveer +100 °C
•           Voor THR- en golfsolderen
•           Rechte en schuine versies met optionele afgeschermde veren voor de behuizing
 

RJ45 Industrial — de voordelen

•           Datatransmissie overeenkomstig CAT6A: Ideaal voor veeleisende Ethernet-toepassingen
•           Uiterst trillingsbestendig voor toepassing in industriële omgevingen
•           Interferentievrije datatransmissie met hoge weerstand tegen ESD en EMC
•           Tray-verpakking voor verwerking in geautomatiseerde reflow-processen