Ontwikkeling van mensen
Als opleidingsinstituut speelt Dirksen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van mensen. Wij realiseren ons dit en leveren een actieve bijdrage aan de ontwikkeling van het onderwijs, borging van kennis in bedrijven via maatwerktrajecten en ontwikkeling van individuele kennis. Ik zie techniek zich razendsnel ontwikkelen. Vakgebieden krijgen meer met elkaar te maken. Belangrijke aanjager hiervoor is de energietransitie. Wat nu de norm is, is dat over vijf jaar niet meer. Stikstof, kooldioxide en elektrisch rijden staat nog in de kinderschoenen. Wie weet waar we over vijf jaar staan op deze gebieden? Het traditionele beeld dat je uit de schoolbanken komt en gaat werken verdwijnt rap. Je kennis moet je blijven opfrissen.
 
Opleidingsvisie van ECT
Ook bij onze klanten zien we veranderende behoeften in scholing terug. Zo formuleerde Hutchison Ports ECT in Rotterdam drie jaar geleden in het maintenance management team een heldere opleidingsvisie. ECT staat bekend als één van de meest geavanceerde containerterminal operators van Europa. Om intelligent equipment te kunnen blijven bouwen en te onderhouden is specialistische kennis nodig. Zij investeren daarom in theoretisch kennis en praktische vaardigheden. Hogeschool Dirksen speelt daarin als vaste opleidingspartner een belangrijke rol.
 
Van mechanisch naar industriële automatisering
Hun basis is nog steeds mechanisch, maar het zwaartepunt verandert naar industriële automatisering. Ook IT komt meer en meer in equipmentsystemen terecht. Hun maintenance afdeling werkt nauw samen met de ICT-afdeling voor afstemming van de systemen en cyber security. Al deze ontwikkelingen bepalen de manier waarop zij als support afdeling onderhoud verrichten en welke mensen dat kunnen doen. Ze verwachten dat er een verschuiving van fte’s plaatsvindt en hebben meer high end monteurs nodig die IT en/of industriële automatiseringskennis bezitten. Ook de haven ontkomt niet aan de energietransitie.

Jirzy Krispijn van Hutchison Ports ECT Rotterdam (ECT): “Voor hbo is Hogeschool Dirksen onze vaste opleidingspartner. Jaarlijks starten er studenten. Ik vind het sterk dat Dirksen eerst een intake doet en vervolgens een beoordeling geeft of iemand de studiebelasting ook aan kan. Zo’n studie is best pittig qua combinatie van werk, privé en opleiding. Zo weet je als werknemer en werkgever vanaf de start precies wat je kunt verwachten.” 

Opleiding duurzame energie
De twee- en vierjarige hbo-opleidingen voor Industriële automatisering en ICT-telecom lopen al een tijd. Recent hebben we daar een opleidingsprogramma speciaal gericht op duurzame energie aan toegevoegd. Het complete programma bestaat uit kortere cursussen, mbo- en hbo-opleidingen. Ik ben betrokken geweest bij het opzetten hiervan. Het eerste deel van het opleidingsprogramma is een horizontaal deel, waarin we starten met het op peil brengen van de basiskennis. Daarna kun je verder gaan met bijvoorbeeld specialisaties in PV-installaties, warmtepompen of bouwfysica. Cursisten kunnen zelf kiezen of ze een losse module willen volgen, of een heel programma.

Succesvol zijn in de energietransitie
Om succesvol vakmensen op te leiden te in de energietransitie bieden we bedrijven en vakmensen op alle niveaus én in de hele keten kennis aan. De energietransitie zet de samenwerking tussen mensen en vakgebieden op scherp. Daarom leiden we de monteurs op voor meten en plaatsing, associate degree studenten voor ontwerp, data- en netwerktechniek en hbo’ers voor duurzame installaties en systeemintegratie. We geven met evenveel gemak les in technische vakken, als in 21e eeuwes skills, zoals goed kunnen plannen, communicatie met de klant en samenwerking.

Opleidingsoverzicht energietransitie:

HBO-niveau

Duurzame installaties, systeemintegratie, ontwerp en regeltechniek
 
AD-niveau
Duurzame installaties, techniek, datacommunicatie en netwerktechniek

MBO-niveau
Duurzame installaties, plaatsing, meten en opname in netwerk