Elektor Team

Humanoïde open-source voetbalrobot

10 december 2013, 14:37
Humanoïde open-source voetbalrobot
Humanoïde open-source voetbalrobot

Informatici van de Universiteit van Bonn hebben het prototype van een voetbalrobot gemaakt die door verschillende onderzoeksteams zal worden gebruikt bij het onderzoek naar de ontwikkeling van humanoide robots. Deze zullen ook buiten het voetbalveld kunnen worden ingezet om bijvoorbeeld voor mensen geschikte gereedschappen te bedienen, trappen te beklimmen en zich door nauwe ruimtes te manoeuvreren. Het is de bedoeling dat de nieuwe robot ‘NimbRo-OP’ in de toekomst gaat deelnemen aan de TeenSize-klasse van de RoboCup. Zowel de broncode als de bouwtekeningen van de nieuwe robot zijn voor iedereen toegankelijk.

 

De NimbRo-OP is gemaakt van lichtgewicht materialen, heeft een lengte van 95 cm en weegt 6,6 kg. De robot bevat twintig aandrijfelementen die computercommando’s omzetten in mechanische bewegingen waardoor hij erg bewegelijk is. De NimbRo-OP schiet moeiteloos een voetbal weg en kan zich gemakkelijk als een menselijke voetballer vanuit een liggende positie weer oprichten. De robot heeft een speciale groothoekcamera om overzicht over het voetbalveld te houden, en bezit voldoende rekenkracht voor de noodzakelijke reactiesnelheid.

 

De nieuwe voetbalrobot werd onlangs in Portugal gepresenteerd op de International Conference on Intelligent Robots and Systems.

 

Foto: Felix Oprean/Uni Bonn

Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items