Hyperloop Pod-competitie gewonnen door TU Delft

1 februari 2017, 17:14
Foto: Thijs Beckers
Foto: Thijs Beckers
Hyperloop is een futuristisch transportconcept waarbij mensen en goederen in 'pods' (capsules) met zeer hoge snelheid door vrijwel vacuüm gepompte buizen reizen. In theorie zijn daarbij snelheden van 1200 kilometer per uur mogelijk.

Elon Musk, oprichter van SpaceX en Tesla Motors, heeft de Hyperloop Pod-competitie opgezet om de ontwikkeling van een functionerend prototype te versnellen. Afgelopen maand hebben teams uit de hele wereld hun op schaal 1:2 gebouwde pods gedemonsteerd in een 1,2 kilometer lange testbuis naast het terrein van SpaceX in Los Angeles.

Het team van de TU Delft heeft het overall-klassement gewonnen – en daarnaast mocht het team nog onderscheidingen mee naar huis nemen voor beste constructie en beste ontwerp. De prijs voor de hoogste gemiddelde snelheid is gewonnen door studenten van de universiteit van München.

Werkelijk nieuw is het idee achter Hyperloop niet – diverse science fiction-auteurs (die zoals bekend hun tijd ver vooruit zijn) hebben dit concept al gebruikt of genoemd: Robert A. Heinlein in 'The Moon is a Harsh Mistress', James P. Hogan in 'Thrice upon a Time' en Peter F. Hamilton in zijn 'Confederation'-boeken (if memory serves, zou mr. Spock zeggen).
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items