Van mijn correspondent Tony Dixon

De Maker Faire UK 2017 vond plaats in Newcastle (Verenigd Koninkrijk). Het is de oudste maker faire buiten de Verenigde Staten, en er kwamen meer dan 10.000 enthousiaste bezoekers naar het Centre for Life wetenschapsdorp om getuige te zijn van verschillende maker- en wetenschaps-activiteiten of om eraan deel te nemen.
 
Met meer dan 100 maker-stands en artiesten was het een veelomvattend en divers evenement, met activiteiten op het gebied van kunsten en ambachten, programmeren, gaming, muziek, wetenschap en STEM. 
 
Ook dit jaar waren drones weer goed vertegenwoordigd. Bezoekers kregen de gelegenheid om ermee te vliegen, terwijl groepen zoals Take Off RC stand-by waren om advies te geven.
 
Arduino-, Raspberry Pi- en Teensy-boards vormden de basis voor veel projecten en er was ook een voorbeeld van ‘retro’ in de vorm van een op Z80 gebaseerd RC2014-platform.

Geen enkele Maker Faire zou compleet zijn zonder de maker and hack spaces. Er waren makers uit Newcastle, Sunderland, York , Liverpool, UK Hackspace Foundation en Dublin die allerlei interessante en grappige producten tentoonstelden. 

Astronomie trok dit jaar de aandacht met projecten van PiKon, StarPi en Constellation Umbrella.
 
De Faire had deze keer ook een beetje de sfeer van een radiobeurs. Makers konden de meest recente onderdelen, modules en boards van CPC, Kitronik, Oomlout, ESR en Abx-labs kopen. Tindie, de populaire onafhankelijke maker-webstore-community werd vertegenwoordigd door Curious Electric, Dtronixs en PartFusion. Ook waren er crowdfunding-projecten van Ultimate Shortcut Keypad en TingBot.
 
Er waren soldeerworkshops die door zowel jonge als oudere bezoekers druk werden bezocht. Bij de workshops voor beginners werd een knipperende LED-badge gemaakt, en voor de meer ervaren bezoekers was er de gelegenheid om een van de vele kits te solderen die op de Faire te koop werden aangeboden.

Kortom: er was veel te zien, veel te doen en veel entertainment. We kijken al uit naar de Maker Faire UK 2018.