IN-9 Nixie Bargraph Thermometer met kleurig verlichte schaal

21 augustus 2019, 11:53
<Click to enlarge> Bargraph-buizen zoals de Russische lineaire indicatoren IN-9 en IN-13 kunnen worden gebruikt voor het weergeven van lineaire meetresultaten. Ze geven geen cijfers weer, dus strikt genomen zouden we ze geen "Nixie"-buizen mogen noemen. Maar ze produceren hetzelfde warme "vintage"-effect dat tegenwoordig zo populair is.

RGB-verlichte schaal

Deze thermometer met staafdisplay van Elektor Labs is gebaseerd op een Arduino Nano. Hij geeft een mooie grafische weergave van omgevingstemperatuur met behulp van een Russische IN-9 buis en een schaalverdeling die met RGB-LED’s in verschillende kleuren kan oplichten.
De temperatuurschaal in graden Celsius en Fahrenheit loopt van 10 °C tot 30 °C / 50 °F tot 85 °F.
De schakeling bestaat uit een "spanningsverdubbelaar" (step-up converter), die 5 V omzet in 150 V, een IN-9 buis-driver gebaseerd op een rail-to-rail opamp, twee RGB-LED’s en natuurlijk de Nano.
De permanente gloed van de buis wordt verkregen door de Arduino Nano die de IN-9-buis aan- en uitschakelt in een ritme van ongeveer 75 Hz. Om kathodevervuiling van de IN-9-buis tegen te gaan, wordt met instelbare tussenposen een aangename veeganimatie weergegeven.
De temperatuursensor is van het type DS18B20. Omdat het totale vermogensverbruik niet meer is dan 1 watt, kan de thermometer zelfs worden gevoed uit een standaard USB-poort van een computer.

De bijbehorende Elektor-Labs-projectpagina geeft informatie over de keuze van de IN-9-buis en de manier waarop die wordt aangestuurd. Een complete kit voor dit project is verkrijgbaar in Elektor’s webshop. Hij is gemakkelijk te bouwen, omdat er alleen bedrade componenten worden gebruikt.

Het bijbehorende artikel met alle technische ins en outs van het project zal verschijnen in Elektor Magazine editie 4/2018 (juli/augustus), die vanaf half juni in de winkels ligt.

 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items