Seek Compact XREerst wat informatie vooraf: het is niet precies het oog van de slang dat hem in staat stelt om warmtebeelden te zien, hij ziet die met zijn huid. Om precies te zijn met de warmtegevoelige uitsteeksels op zijn gezicht, die bij andere diersoorten ook aanwezig zijn op verschillende andere plaatsen van het lichaam. Een laag van warmtegevoelige cellen bestaat uit een groot aantal thermische sensoren die zijn verbonden met de hersenen. De slang kan daarmee zelfs de kleinste variatie in de temperatuur detecteren. Daarmee kan hij zijn prooi lokaliseren en zelfs bepalen op welke afstand die zich bevindte.

YouTube of "De kunst om op een min of meer nuttige manier tijd te verspillen"

Seek-Shot-IRDe populariteit van apparaten voor het maken infraroodbeelden is binnen enkele jaren letterlijk geëxplodeerd. Ook in de webshop van Elektor zijn verschillende modellen verkrijgbaar, waaronder ook de beroemde accessoires voor mobiele telefoons. Daarom leek dit me een interessant onderwerp voor deze rubriek. Ik ging dus onbevooroordeeld op zoek naar overtuigende video’s, die verder gaan dan het uitpakken van een product of het mompelen van dingen die iedereen ergens anders kan lezen. Aan zo’n zoektocht hangt een prijskaartje: ik verspil een deel van mijn tijd om het risico te verminderen dat u tijd verspilt!
Geduld is een schone zaak...

Nachtzicht en infrarood-thermografie

Infraroodstraling wordt gebruikt voor nachtkijkers en voor thermografie. We kunnen daarmee zien in het donker en de temperatuur van allerlei voorwerpen op afstand meten. In het begin heb ik mijn speurtocht niet beperkt tot de elektronica als toepassingsgebied. Ik hoopte iets te vinden dat niet zo... triviaal was.
Na een zwerftocht tussen jagers en loodgieters, tussen herten en verdachte buizen, en toen ik op het punt stond om op te geven, realiseerde ik me dat het juist de elektronica is die de mooiste onderwerpen en de meest gedetailleerde behandeling biedt. Ik heb een video (terug)gevonden waarin de centrale vraag is, of een infraroodcamera een nuttig gereedschap is voor het detecteren van defecten in elektronica. De eerste keer had ik deze video terzijde geschoven, zonder er zelfs naar te kijken, omdat ik de titel duister vond: Seek Compact Pro Thermal cam versus My Face for iPhone short circuit detection. Welke idioot gooit "My Face" in de strijd? Ik had bijna opgegeven en dit pareltje links laten liggen!

"Tide goes to the lips because they are free"

De reeks die ik hier presenteer, begint met een praktische reparatiesessie van meer dan een uur, die live gestreamd is op YouTube (dus zonder montage). Hij is afkomstig van het kanaal van Jessa Jones, die u ongetwijfeld kent. Dit kanaal heeft een benijdenswaardige reputatie als het gaat om de reparatie van mobiele apparaten. Als u geïnteresseerd bent in gereedschap voor micro-solderen, zijn deze video’s (lang maar) leerzaam.
Dat geldt hier dubbel: U ziet hier in een tiental minuten, dat infrarood-accessoires voor een mobiele telefoon nuttig zijn voor elektronici. Interessant is, dat er ook een thermische sensor wordt getoond, die iedereen heeft, net als de slangen: de huid!
 

Macrolens

Ik heb geen tijd meer gehad om het vervolg van deze reparatiesessie te bekijken, waarin wordt gekeken naar het gebruik van een IR-camera bij reparaties. Oordeelt u zelf of u daar tijd aan wilt spenderen.
Na mijn speurtocht viel me nog deze andere video, van een andere auteur op. Deze illustreert het toevoegen van een “macro”-lens aan een infraroodmodule van Seek. Blijkbaar vergroot die de helderheid van de verkregen beelden aanzienlijk. In de elektronica is die helderheid heel welkom.
 
 
Natuurlijk kun je niet zomaar elke lens gebruiken: hij moet immers infrarood licht doorlaten... Meer informatie over dit onderwerp is te vinden... in andere video’s.