In de laatste aflevering van Elektor Engineering Insights heeft Stuart de wereld van beeldschermen en zonnecellen verkend, waarbij hij licht wierp op innovatieve alternatieven voor traditionele componenten op basis van glas. Met een focus op het verlengen van de levensduur van batterijen en het mogelijk maken van compacte ontwerpen, gaat deze aflevering dieper in op de mogelijkheden van flexibele kunststof filmproductietechnieken met behulp van roll-to-roll technologie. Experts Philip Holgersson van Ynvisible en Jonas Bergqvist van Epishine nemen deel aan de discussie om meer details te geven.
 
Inschrijven
Schrijf u in voor tag alert e-mails over Zonne-energie!

Gesegmenteerde displays: Innovatieve technologie en toepassingen van Ynvisible

In het eerste deel van het interview besprak Philip Holgersson hun gesegmenteerde displaytechnologie. Terwijl gesegmenteerde LCD's bekend staan om hun lage energieverbruik, bieden de schermen van Ynvisible een uniek voordeel omdat ze hun status kunnen behouden zonder continu van stroom te worden voorzien. Aan de oppervlakte lijkt dit vergelijkbaar met de elektroforetische e-paperproducten die een Kindle gebruikt. Maar eigenlijk zijn dit elektrochrome apparaten. Philip verduidelijkte ook dat de term "organisch" in organische elektrochromische materialen betekent dat ze niet schadelijk zijn voor het milieu. In tegenstelling tot traditionele LCD's zijn de beeldschermen van Ynvisible dunner (ongeveer 250 micron) en hebben ze geen dik glas nodig voor hun drager. Hun solid-state materialen kunnen direct op plastic folie worden geprint, waardoor ze flexibel zijn en geschikt voor gebogen oppervlakken. Wat betreft het aansturen van de displays, legde Philip uit dat Ynvisible displays eenvoudiger aan te sturen zijn dan LCD's en dat ze kunnen werken met de meeste microcontrollers die een hoge impedantie-modus op hun I/O-pinnen hebben. In tegenstelling tot LCD's hebben ze geen complexe AC-signalen nodig.
 

Uitleg over Epishine's zonnecellen en hun toepassingen

In het tweede deel van het interview introduceerde Jonas van Epishine hun zonneceltechnologie, met name hoe deze verschilt van traditionele zonnecellen op basis van silicium. Conventionele zonnecellen op daken zijn voornamelijk gebaseerd op silicium en kristallijn, en bieden een stroomomzettingsrendement van ongeveer 20%. De zonnecellen van Epishine zijn daarentegen ontworpen voor toepassingen binnenshuis en maken gebruik van geprinte elektronicaproductieprocessen. Ze presteren goed onder verlichtingsomstandigheden binnenshuis en leveren een vermogen van microwatts per vierkante centimeter. Het interview ging ook in op de aanpassingsmogelijkheden voor de afmetingen en vormen van zonnecellen. De flexibele zonnecellen van Epishine zijn bestand tegen regelmatig buigen en hebben een omhulsel dat beschermt tegen het binnendringen van vocht en zuurstof. Deze cellen worden echter voornamelijk aanbevolen voor gebruik binnenshuis vanwege de beperkte efficiëntie bij gebruik buitenshuis. Jonas besprak ook hoe hun zonnecellen in producten geïntegreerd kunnen worden en stelde voor dat klanten hun productintegratieteam raadplegen voor advies over het selecteren van de juiste grootte en het juiste type zonnecel voor hun toepassingen. Tot slot vermeldde hij dat de zonnecellen van Epishine bedekt kunnen worden met verschillende folies om hun uiterlijk aan te passen. Dergelijke verfraaiing vermindert de lichtdoorlaatbaarheid en moet daarom worden gecompenseerd met een lagere stroomopwekking.

 

Vooruitgang in Roll-to-Roll productie voor flexibele elektronica

In het rondetafelgesprek richtten Stuart, Philp en Jonas zich op innovaties in flexibele elektronica en zonnecellen. Beide technologieën maken gebruik van roll-to-roll productieprocessen, wat nieuwe mogelijkheden biedt voor productontwerpers. Flexibele beeldschermen en zonnecellen worden benadrukt vanwege hun potentieel om starre tegenhangers te vervangen, waardoor gebogen en aanpasbare ontwerpen mogelijk worden. Deze flexibele componenten zijn bijzonder geschikt voor toepassingen met een laag stroomverbruik en kunnen in sommige gevallen batterijen overbodig maken. Beide gasten gaven waardevolle informatie over deze opkomende technologieën en bieden technische oplossingen en advies voor productintegratie.


Als u geïnteresseerd bent in de volledige aflevering en meer informatie wilt, ga dan naar Elektor TV - Industry of kijk hieronder:


 


 
Visuals New Bytes-Banner 1080.png

Hé - ik heb een geweldig verhaal...

Geweldig! We horen het graag. Neem gerust contact met ons op om te horen hoe je jouw nieuws met ons kunt delen. We proberen het ergens in te passen, of het nu gaat om een productlancering, nieuwe technologie, doorbraak of evenement. Neem contact op met Stuart Cording via email, Twitter of LinkedIn.


Vertaling: Hans Adams