Innovatieve plastic zonnecel met hoger rendement

10 december 2013, 14:36
Innovatieve plastic zonnecel met hoger rendement
Innovatieve plastic zonnecel met hoger rendement

Imec, Plextronics en Solvay hebben op Europa’s grootste conferentie voor zonne-energie (PVSEC in Hamburg) een nieuwe plastic (organische) zonnecel gepresenteerd, die een belangrijke stap vooruit is naar de introductie van plastic zonnecellen in de industrie. In de nieuwe zonnecel werd imec’s geïnverteerde zonnecelarchitectuur gecombineerd met Plextronics’ innovatieve polymeren, waardoor zowel de stabiliteit als het omzettingsrendement van de cel significant verbeterd werden. Het rendement van 6,9% is het hoogste dat tot nu toe is bereikt met de gebruikte polymeer en het benadert het hoogst aangetoonde rendement van conventionele plastic zonnecellen. Na integratie van de cel in een zonnecelmodule kon een uistekende module-efficiëntie van 5% voor een module-oppervlakte van 25cm² aangetoond worden.

 

Organische zonnecellen worden beschouwd als een opkomende technologie die een goedkoper en flexibel alternatief kan worden voor huidige silicium zonnecellen. Ze kunnen intrinsiek goedkoper geproduceerd worden, doordat het productieproces met een lagere temperatuur werkt en de productiesnelheid veel hoger is. Imec’s onderzoek rond organische fotovoltaïsche technologie concentreert zich op het zoeken van oplossingen om uiteindelijk de productie van plastic zonnecellen marktrijp te maken. Daarvoor moet zowel de stabiliteit (en dus de levensduur) van de cel als het omzettingsrendement nog verder worden verhoogd. Imec wil dit realiseren door verbeteringen aan te brengen aan de architectuur van de zonnecel en aan de polymeren die gebruikt worden in de actieve laag van de cel. In de nieuwe zonnecel die imec, Plextronics en Solvay presenteren zijn zowel het omzettingsrendement als de levensduur verbeterd. Het is dan ook een belangrijke stap in het aantonen van de industriële relevantie van organische zonnecellen.

 

Door verdere verbeteringen aan de architectuur, bijvoorbeeld door het toepassen van multi-juncties van verschillende polymeerlagen die elk een ander deel van het zonlichtspectrum, willen de samenwerkende bedrijven binnen 2 tot 3 jaar komen tot organische zonnecellen met een levensduur van ongeveer 10 jaar en een omzettingsrendement van 10%, met als uiteindelijk streefdoel oplossingen die relevant zijn voor de industrie.

 

Meer info:
www.imec.be
www.plextronics.com

Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items