Nieuwste Intel CPU's: pas op met hyperthreading?

28 juni 2017, 16:01
Nieuwste Intel CPU's: pas op met hyperthreading?
Nieuwste Intel CPU's: pas op met hyperthreading?
In processorchips met miljarden transistors en de bijbehorende microcode kunnen er, ondanks intensief testen, altijd wel eens kleine of grote ongelukken gebeuren. Misschien herinnert u zich nog de beruchte FDIV-Bug uit 1994. En nu is het bericht gekomen, dat mogelijk ook bij de nieuwste Intel-CPU’s, de Sky-Lake- en de Kaby-Lake-serie, een bug is ingeslopen, die crashes kan veroorzaken als hyperthreading is ingeschakeld.
 
Vermoedelijk is het u nog helemaal niet opgevallen, omdat uw PC tot nu toe geen vreemd gedrag vertoont of, als dat wel zo was, dat de oorzaak eerder in het toetsenbord, de gebruikte software of iets dergelijks te vinden was. Maar nu is er toch aanleiding voor een kleine paniekgolf, want het blijkt dat alle CPU’s uit de series Sky Lake en Kaby Lake volgens een bericht op een Debian-mailinglist een bug hebben, die bij geactiveerde hyperthreading (dus onder normale omstandigheden) tot onverwachte crashes kan leiden. Wat er precies aan de hand is, is beschreven in een Errata-Paper (PDF) van Intel. Men zegt dat bij gecombineerd gebruik van registers met 8 en 64 bits fouten optreden.

Er zijn voor sommige CPU’s al microcode-updates via een nieuw BIOS. Onder Windows kunnen we, zelfs terwijl het systeem draait, zulke updates uitvoeren. Omdat er tot nu toe echter nog niet voor alle moederborden BIOS-updates beschikbaar zijn en er ook niet-Windows-PC’s zijn en bovendien nog helemaal niet duidelijk is, of die updates werkelijk helpen, zouden we voorlopig hyperthreading moeten uitschakelen. Dat advies is misschien goed bedoeld, maar dat is voor normale gebruikers veel te ingewikkeld, en het is ook de vraag of het echt nodig is, want ook bij de auteur van dit artikel is nog niets ongewoons gebeurd. En op een Mac kunnen we zulke ingrepen zonder diepgaande kennis van OS X beter achterwege laten. Misschien kunnen we beter afwachten tot deze dingen in de volgende BIOS- of OS-versie voor ons worden opgelost.
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items