De BBC micro:bit is een klein microcontrollerbord ontworpen door de BBC voor gebruik in computeronderwijs. In 2016 als onderdeel van de BBC's Make It Digital-campagne er zijn in het Verenigd Koningkrijk een miljoen apparaten uitgedeeld aan scholieren, zodat ze al op jonge leeftijd konden leren programmeren. Gehoopt wordt dat dit ertoe zal leiden dat meer mensen kiezen voor een carrière in softwareontwikkeling. De toekomst zal uitwijzen of de campagne succesvol was of niet.

De BBC micro:bit is behoorlijk populair geworden en allerlei uitbreidingsborden, kits en accessoires hebben het daglicht gezien. Het meet ongeveer 5 bij 4 cm en heeft twee drukknoppen, een 5x5 LED-matrix en een aanraaksensor. Er is ook een 3-assige versnellingsmeter en een 3-assige magnetometer, en het heeft een microfoon en een kleine luidspreker. Het brein van het bord is een nRF52833 ARM Cortex-M4-processor van Nordic Semiconductor met ingebouwde Bluetooth.

Makkelijk te gebruiken

Er is veel moeite in gestoken de BBC micro:bit zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. Het bord kan worden geprogrammeerd in verschillende talen zoals MicroPython, MakeCode en JavaScript en dit kan online worden gedaan, zonder iets te installeren. 
 
Voor meer gevorderde gebruikers is de BBC micro:bit een goedkope, kleine maar krachtige microcontrollerkaart met Bluetooth en sensoren die geschikt is voor bijvoorbeeld IoT-toepassingen.

Bekijk deze video voor meer informatie over de BBC micro:bit.
 
Vertaling: Hans Adams