De Raspberry Pi is een geweldig apparaatje om zaken in huis aan te sturen, maar voor veel toepassingen is het overkill. Dan is een microcontrollergebaseerd platform geschikter. De ESP8266 is een populair platform voor IoT-toepassingen die via WiFi werken. Het is Arduino-gebaseerd, er zijn goedkope ESP8266-boards en je hebt toegang tot allerlei digitale en analoge pennen.

Hans Henrik Skovgaard maakt in dit boek enkele IoT-apparaten gebaseerd op het Wemos D1 Mini Pro-board: een via WiFi aangsestuurde lamp, een deurslotmonitor, een energiesensor en een koelkastcontroller. Dat lijkt weinig, maar de constructie van elk van deze apparaten wordt volledig uitgelegd, van het hardwareschema en de mechanische constructie tot de software. Door de diepgang waarmee de auteur zijn constructies uitlegt, leer je zoveel dat je na dit boek zeker ook andere IoT-apparaten voor in huis zelf kunt maken.

Het boek komt wel wat langzaam op gang: je zit bijna in de helft voordat je aan het bouwen van de apparaten toekomt. De auteur besteedt immers ook heel wat aandacht aan de componenten die hij gebruikt, en aan de installatie van Emoncms en Mosquitto op een Raspberry Pi. Die eerste zet hij in als visualisatieprogramma en die tweede om data van zijn IoT-apparaten aan de Raspberry Pi door te sturen. Allemaal interessante informatie, maar wie ongeduldig wacht op het bouwen van apparaten, kan deze hoofdstukken wellicht beter pas op het einde lezen. Wel een heel belangrijk hoofdstuk voor de zelfbouwers is dat over het kiezen van een geschikte antenne.

Een nadeel van het boek is dat voor veel basisinformatie wordt verwezen naar online-bronnen. En de Python-code is nog in Python 2.7 geschreven, dat sinds het begin van dit jaar niet meer ondersteund wordt. Anderzijds is het boek rijkelijk geïllustreerd met foto’s, screenshots, elektronische schema’s, grafieken, architectuurdiagrammen en zelfs stroomschema’s van de software. Dat verduidelijkt allemaal de constructies van de auteur, waardoor je na dit boek een meer dan behoorlijk inzicht hebt in hoe je je eigen IoT-apparaten bouwt.

Auteur: Hans Henrik Skovgaard
Uitgever: Elektor International Media
Prijs: € 34,95
ISBN: 978-1-907920-83-7
Meer info en bestellen: www.elektor.nl/iot-home-hacks-with-esp8266