ISS-astronaut bestuurt robot op aarde

1 september 2015, 00:01
ISS-astronaut bestuurt robot op aarde
ISS-astronaut bestuurt robot op aarde
Voor het eerst in de geschiedenis zal er begin september een robot die op de aarde rondrijdt bestuurd worden vanuit de ruimte. De Deense ESA-astronaut Andreas Mogenson zal vanuit het internationale ruimtestation ISS de centauriërachtige Interact Robot een buitenrit laten maken op het terrein van ESTEC in Noordwijk.

Voor de ontwikkeling van de Interact Robot werkte het team van ESA's telerobotica- en haptica-lab nauw samen met studenten van de Technische Universiteit Delft. Het van vierwielaandrijving voorziene voertuig is uitgerust met een head-mounted camera en een set robotarmen. Die armen zijn ontworpen om met behulp van force-feedback de bestuurder op afstand te laten voelen wat de robotarmen zelf voelen. Andreas zal de robot eerst richting een experimentenbord sturen. Daar zal hij een metalen pin inpluggen. De operatie moet heel precies worden uitgevoerd want er is slechts eenzesde millimeter speling.
De commando's die astronaut Mogenson van de ruimte uitzendt bij het besturen van de Interact reizen via een systeem van geostationaire satellieten naar de aarde. Ze leggen tijdens die reis een afstand van bijna 90.000 kilometer af. Toch voelt Andreas vrijwel direct wat de robot voelt. 

Het experiment van Andreas Mogenson staat momenteel op de planning voor maandag 7 september. Op die dag rijdt Mogenson de Interact vanuit het ISS rond op het terrein van ESA's technologische hart ESTEC. 

Foto: ESA
 
gerelateerde items