Kaarsgevoede LED-lampen

1 februari 2016, 22:33
Screenshot: Lumirlight.com
Screenshot: Lumirlight.com
De Koreaanse firma Lumir is een Kickstarter-campagne gestart om verschillende LED-lampen op de markt te brengen, die werken op de warmte van een kaars of een theelichtje.

De basis is een thermo-elektrisch element (Peltier-element), dat bestaat uit verschillende halfgeleidermaterialen. Als we daar een stroom door laten lopen, wordt de ene kant van het element koud en de andere kant wordt heet (Peltier-effect). Maar het werkt ook andersom: als we een Peltier-element aan één kant verhitten wordt door het Seebeck-effect uit een temperatuurverschil een stroom opgewekt.

Het is zinvol om een kaars als energiebron te gebruiken, want maar een paar procent van de verbrandingsenergie wordt uitgestraald als licht; het grootste deel gaat verloren als warmte. Volgens een ruwe berekening van de ontwikkelaars van Lumir zou de „lichtversterking“ van hun LED-lampen, die gemakkelijk boven een waxinelichtje kunnen worden geplaatst, minstens een factor 15:1 bedragen. Bovendien kunnen we het licht van LED’s richten. Eén variant van de LED-lampen is uitgevoerd als leeslamp met spot.
 


Informatie:
www.lumirlight.com
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items