De machine waarmee ASML opklom tot marktleider in chipproductie-apparatuur werd op het Philips Natuurkundig Laboratorium bedacht. Ook de chiptechnologie van NXP vindt zijn wortels op dit researchlab, net als de compact disc, Philips' meest succesvolle product. Maar er waren ook debacles. Het lukte Natlab'ers en hun collega's van de industrie bijvoorbeeld niet om de beeldbuis nieuw leven in te blazen.

De techniekjournalisten Paul van Gerven en René Raaijmakers stellen de compact disc, chips, de waferstepper en beeldschermen centraal in een schets van het Natlab. Nooit eerder werd in zulk detail en met zo veel kleur beschreven hoe Philips omging met het vernuft van zijn legendarische lab. Van Gerven en Raaijmakers maken een decennialang gesloten onderzoekswereld en zijn impact op de business tastbaar. Daarbij ontkrachten ze een aantal hardnekkige mythes, zoals de zo vaak bejubelde vrijheid op het lab.

De auteurs Paul van Gerven en René Raaijmakers spraken voor dit boek met de personen die aan de wieg stonden van zowel mislukkingen als mega-successen.

'Geen beeldbuis zonder Bathelt' -
over de legendarische Rob Bathelt, mister Beeldbuis bij Philips

'Daar heb je weer zo'n Ome Joopoplossing' -
Natlab-uitdrukking om aan te geven dat een technisch ontwerp niet deugde

'Maar we konden niets, helemaal niets!' -
Natlab-onderzoeker die net een van de eerste chips uit de VS van binnen had gezien en opdracht kreeg hem na te maken

'Bouwhuis zag contactafdrukken eigenlijk helemaal niet meer zitten. Hij wist dat deze manier van chips maken op zijn laatste benen liep' -
over de geniale Gijs Bouwhuis, ontwikkelaar van de waferstepper die de basis legde voor ASML

'Als jullie die rotzooi volgende week niet hebben opgeruimd, dan schiet ik jullie allemaal kapot' -
directeur van Philips' cd-fabriek in Hasselt over de volkomen vastgelopen productie

'Wie had er toegang tot de kennis van het Natlab? Philips, maar alleen als wij het goedvonden' -
Natlabmanager Kees Bulthuis

'Founded by Philips, destroyed by KKR' -
medewerkers over NXP, de verzelfstandigde halfgeleidertak van Philips

'Toen werd het gesprek afgebroken met de mededeling dat het vrijdag vier uur was, en dus weekend' -
Philips-ontwikkelaar van beeldschermen, die wanhopig probeerde een collega bij de halfgeleiderdivisie over te halen vaart te maken met de productie van aansturingschips

Het boek Philips NATLAB - Kraamkamer van ASML, NXP en de CD kan nu worden besteld in de Elektor-shop voor een prijs van € 39,95 (plus verzendkosten). Elektor-leden ontvangen natuurlijk 10% korting en betalen slechts € 35,96 (plus verzendkosten)