Elektor-technici houden van open source-tools. Een goed voorbeeld is KiCad, waarmee het Elektor Lab-team schema's en PCB's ontwerpt. KiCad is gratis te gebruiken, open-source en beschikbaar op de drie belangrijkste besturingssystemen. Het stelt ons in staat ons werk met anderen te delen, zodat zij dingen naar behoefte kunnen aanpassen of wijzigen. Meer weten over KiCad? Laten we het eens nader bekijken.

Is KiCad iets voor jou?

KiCad EDA is een gratis, open-source programma voor het vastleggen van schema’s en ontwerpen van printplaten (PCB's). Oorspronkelijk uitgebracht in 1992, wordt de software nu gebruikt door zowel professionele technici als makers die een budget- en gebruiksvriendelijke toepassing nodig hebben voor electronic design automation (EDA).

Elektor-ingenieur Clemens Valens prees onlangs de voordelen van het programma. "Mijn eerste ervaringen dateren van 15 jaar geleden, maar het is tegenwoordig heel volwassen geworden", merkte hij op in een ElektorTV-video over het onderwerp. "Zo volwassen, dat ik heb besloten om vanaf nu al mijn elektronische ontwerpen in KiCad te doen." 
 
KiCad for PCB design


Is KiCad de juiste oplossing voor jou? Elektor-ontwerpers zoals Clemens zijn niet de enige technici die KiCad steunen. Velen van jullie zijn bekend met AISLER en zijn handige elektronicaproductie diensten. In augustus 2021, kondigde CEO Felix Plitzko aan dat Aisler — dat samenwerkt met KiCad en verschillende alternatieven zoals Altium Designer en EAGLE — KiCad's eerste Platinum Sponsor was geworden.

"AISLER heeft een lange traditie in het ondersteunen van KiCad, die teruggaat tot de tijd dat het nog een toonaangevend project van CERN was", merkte hij op. “Wij geloven dat KiCad de meest geavanceerde open-source PCB-ontwerptool is en we zijn blij dat dit wereldwijde team veel van onze klanten echt helpt bij het bouwen van de geavanceerde ontwerpen die we elke dag in onze service zien. Dit was ook de reden waarom we al heel vroeg besloten om het KiCad-project financieel te ondersteunen en de toolchain en organisatie vooruit te helpen.”

Als je services van Aisler.net gebruikt, is het uploaden van je KiCad-bestand eenvoudig. Gewoon de file erheen slepen en klaar!

KiCad wordt ook gesponsord door andere vooraanstaande bedrijven zoals Digi-Key en KiCad Services Corp.

Meer informatie over het programma

Klaar om aan de slag te gaan met KiCad? Elektor geeft je aanvullende ondersteuning. Bekijk de volgende artikelen.
 
En hier zijn een paar handige video's.

Getting Started with KiCad EDA - Pcbnew PCB Design
 

Getting Started with KiCad EDA - Eeschema Schematic Capture
 


Vertaling: Hans Adams