Supersnelle virusdetector tegen pandemieën  

9 mei 2017, 00:00
Supersnelle virusdetector Fastgene
Supersnelle virusdetector Fastgene
Snelheid en nauwkeurigheid zijn belangrijk op het moment men besmettelijke ziekteverwekkers wil detecteren en pandemieen wil indammen.
De hedendaagse pathogene detectietechnologieën vereisen veel tijd en kostbare laboratoriumapparatuur om een nauwkeurige diagnoses te stellen. Vooral als het gaat om het voorkomen van de uitbraak van levensbedreigende besmettelijke ziekteverwekkers, zoals Ebola, telt iedere minuut.
Dit is dan ook een van de redenen dat Elvesys Fastgene heeft ontwikkeld, ’s-werelds snelste technologie voor het opsporen en detecteren van ieder willekeurig pathogene bacterie, schimmel of virus, in een druppel bloed of speeksel. Dokters kunnen nu met behulp van Fastgene Ebola binnen zes minuten opsporen. Hiermee wordt feitelijk extra behandeltijd voor de patiënt gekocht en minimaliseert het een verdere blootstelling en verspreiding die tot een uitbraak zou kunnen leiden.
   
Lab-on-a-chip
Fastgene is gebaseerd op microvloeistoftechnologie van Elvesys. De Fastgene ‘lab-on-a-chip’ vermenigvuldigt een specifiek deel van het DNA. Op het moment dat het DNA wordt vermenigvuldigd, wordt de totale hoeveelheid aanwezige ziekteverwekkers in het monster bepaald door het opsporen van een fluorescerende plek in het DNA.
Men ontwierp hiervoor een fluorescentielezer rondom de data-acquisitiemodule NI USB-6003 om de kleine variaties in het DNA te detecteren.
 
Inzet van NI DAQ hardware voor nauwkeurigheid, precisie, acquisitiesnelheid en kosten
Elvesys gebruikt LabVIEW software om de precisie en de snelheid te optimaliseren. Ondanks de complexiteit van de fluorescentielezer, DNA-detectie en data-analyse heeft men een toegankelijke LabVIEW gebruikersinterface ontwikkeld om de bruikbaarheid in het veld eenvoudig te houden.
 
Integratie van NI DAQ-hardware met LabVIEW vermindert de ontwikkeltijd aanzienlijk
Het detectieplatform Fastgene is in minder dan twee jaar ontwikkeld en inmiddels is men druk bezig het systeem te commercialieren. Lees hier meer.
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items