Uit het vakgebied dat sneller ontwikkelt dan menselijk mogelijk is, volg hier het laatste AI-nieuws.


Google Bard is verbetert in functionaliteit met meertalige ondersteuning, Google Lens-integratie en meer

 
Google Bard AI logo
Logo van Google Bard. Bron: Google
Google heeft de kunstmatige intelligentie (AI) van Bard aanzienlijk verbeterd door de ondersteuning voor meer dan 40 talen toe te voegen en door de beschikbaarheid in alle 27 landen van de Europese Unie en Brazilië te introduceren. Deze update bevat Google Lens, waarmee gebruikers afbeeldingen kunnen uploaden in gesprekken voor extra creativiteit en context. De update introduceert tekst-naar-spraak functionaliteit voor gesproken interactie, verbeterd thread-beheer voor georganiseerde gesprekken en een eenvoudiger mechanisme voor het delen van gesprekken voor gezamenlijke creativiteit. Gebruikers kunnen ook de reacties van Bard aanpassen voor een meer persoonlijkere ervaring, en ontwikkelaars profiteren van uitgebreide exportmogelijkheden van Python-code naar platforms zoals Replit. Deze updates zijn bedoeld om Bard interactiever, veelzijdiger en wereldwijd toegankelijker te maken.

Lees er meer over op de update-pagina van Google Bard.

Inschrijven
Schrijf u in voor tag alert e-mails over Artificial Intelligence!

Elon Musk onthult een nieuw bedrijf genaamd xAI, met een prominent team en ambitieuze doelstellingen

 
xai-logo.png
Logo van x.AI. Bron: Twitter @xai
Elon Musk, CEO van SpaceX en Tesla, kijkt niet graag van buitenaf toe hoe de AI-explosie zich voltrekt en heeft zich gehaast met de oprichting van een nieuw AI-bedrijf genaamd xAI, met het ambitieuze doel om "de werkelijkheid te begrijpen" en de ware aard van het universum te onderzoeken.
 De onlangs gelanceerde website van het bedrijf geeft een overzicht van de missie en het team. Het team bestaat uit vooraanstaande personen die eerder hebben samengewerkt met grote AI-spelers zoals ChatGPT-bedenker OpenAI, Google Research, Microsoft Research en Google DeepMind. Het bedrijf staat weliswaar los van Musks overkoepelende X Corp, maar is wel van plan om nauw samen te werken met dat bedrijf, Tesla en andere bedrijven. Deze aankondiging is Musks nieuwste uitstapje naar de AI-arena sinds zijn medeoprichting van OpenAI in 2015 en daaropvolgend vertrek in 2018 wegens belangenverstrengeling met Tesla.

Inschrijven
Schrijf u in voor tag alert e-mails over OpenAI!

Het Japanse Ministerie van Onderwijs onthult richtlijnen voor de integratie van kunstmatige intelligentie in scholen wegens toenemende bezorgdheid


Van de Japan Times komt het nieuws dat het Japanse Ministerie van Onderwijs, onder leiding van minister Keiko Nagaoka, nieuwe richtlijnen heeft uitgevaardigd die de noodzaak benadrukken voor studenten om AI, de voordelen, nadelen en bijbehorende risico's, zoals het lekken van gegevens en het schenden van auteursrechten, te begrijpen. De richtlijnen ontmoedigen ook het ten onrechte voordoen van door AI gemaakte werkstukken als persoonlijke creaties. In de richtlijnen wordt gepleit voor het integreren van AI bij het leren van Engels en groepsdiscussies om de diepgang en diversiteit van het taalgebruik te vergroten. Minister Nagaoka zet zich in om het begrip van AI bij leraren te vergroten en een veilige en stimulerende omgeving te creëren voor het gebruik ervan in het onderwijs.

De richtlijnen, die verspreid zullen worden onder onderwijsbesturen en -instellingen, benadrukken ook het belang van AI-kennis bij leerkrachten en moedigen het gebruik van AI aan om administratieve taken te stroomlijnen en de efficiëntie van het onderwijs te verhogen. Ondanks de bezorgdheid over misbruik van persoonlijke gegevens, is het ministerie van plan om AI-bedrijven te vragen hun producten te verbeteren voor gebruik in het onderwijs, bijvoorbeeld door inhoud te filteren en maatregelen te nemen voor de bescherming van persoonlijke gegevens.

Deze richtlijnen, die regelmatig moeten worden bijgewerkt op basis van feedback en ontwikkelingen in de technologie, komen op het moment dat ouders zich zorgen maken over het gebruik van AI.

Lees het volledige artikel in de Japan Times voor meer informatie.

Recursion krijgt $50 miljoen van NVIDIA om geneesmiddelenonderzoek met behulp van AI te stimuleren

 
Recursion Pharmaceuticals logo
Logo van Recursion Pharmaceuticals. Bron: Recursion
Recursion, een techbiobedrijf voor klinisch onderzoek, heeft bekendgemaakt dat NVIDIA een investering van $50 miljoen heeft gedaan in de vorm van een private investering in publiek vermogen (PIPE). De samenwerking is bedoeld om de ontwikkeling van Recursions AI-stichtingsmodellen voor biologie en chemie te versnellen. De modellen zullen worden geoptimaliseerd en gedistribueerd naar biotechbedrijven via de clouddiensten van NVIDIA. Het partnerschap zal gebruik maken van Recursions uitgebreide eigen biologische en chemische dataset en NVIDIA's geavanceerde computercapaciteiten om ongeëvenaarde modellen voor biologie en chemie te creëren.

De modellen worden getraind op de NVIDIA DGX™ Cloud en mogelijk commercieel gelicentieerd/uitgebracht op BioNeMo, NVIDIA's cloudservice voor generatieve AI bij het ontdekken van geneesmiddelen.

Jensen Huang, CEO van NVIDIA, ziet generatieve AI als een revolutionair hulpmiddel bij het ontdekken van nieuwe medicijnen en behandelingen. Recursion wil met haar recente overname van geneesmiddelenontwerper Valence Discovery de toegang tot grootschalige modellen democratiseren en zo hun impact op het ontdekken van geneesmiddelen maximaliseren.

Lees hier het persbericht van Recursion.

Pangu weermodel van Huawei Cloud getoond in de Nature

 
The Pangu weather AI model created by Huawei Technologies Co. is showcased at the World Artificial Intelligence Conference 2023
Het Pangu AI weermodel gemaakt door Huawei Technologies Co. wordt tentoongesteld op de World Artificial Intelligence Conference 2023. Bron: Xinhua Nieuwsagentschap
Het baanbrekende Pangu AI weermodel van Huawei Cloud is opgenomen in een artikel dat gepubliceerd is door het wetenschappelijke tijdschrift Nature. Dit is de eerste keer dat een artikel wat volledig is geschreven door werknemers van een Chinees techbedrijf is gepubliceerd in het tijdschrift. Pangu laat een grote sprong zien in voorspellingssnelheid en nauwkeurigheid ten opzichte van traditionele numerieke weersvoorspellingsmethoden, met een 10000 maal betere voorspellingssnelheid, waardoor de voorspellingstijd voor het wereldwijde weer slechts enkele seconden bedraagt. Het model is in staat om nauwkeurig verschillende meteorologische parameters te voorspellen, waaronder luchtvochtigheid, windsnelheid, temperatuur en druk op zeeniveau. Het voorspelde met name de baan van typhoon Mawar, de krachtigste tropische cycloon van het jaar (tot nu toe), maar liefst vijf dagen voordat deze van koers veranderde in de oostelijke wateren van de eilanden van Taiwan. De kwaliteit en het belang van het onderzoek werden geprezen door academische deskundigen van Nature, die van mening zijn dat dit werk de toekomst van voorspellingsmodellen kan veranderen.

Bekijk het artikel in Nature hier.

Anthropic onthult Claude 2: Meer geavanceerde AI met verbeterde mogelijkheden

 
Claude 2 AI
Claude 2. Bron: Anthropic
Anthropic heeft de lancering van Claude 2 aangekondigd, een verbeterd AI-model met verbeterde prestaties, grotere invoer- en uitvoerlengtes, beter redeneervermogen en geavanceerde veiligheidsmaatregelen. Claude 2 is beschikbaar via een API en de nieuwe bètawebsite claude.ai en kan grotere taken aan, van het verwerken van honderden pagina's technische documentatie tot het genereren van uitgebreide documenten, en laat verbeteringen zien in codering en wiskundige vaardigheden. Het model is beter bestand tegen schadelijke output en is toegankelijk voor gebruikers in de VS en het VK, met plannen voor wereldwijde beschikbaarheid in de toekomst.

Bekijk de aankondiging hier.

Sapphire Ventures is van plan om meer dan $1B te investeren in AI-startups

 
sapphire-ventures.jpg
Logo van Sapphire Ventures. Bron: @SapphireVC on Twitter
Sapphire Ventures heeft plannen aangekondigd om meer dan $1 miljard te investeren in startups op het gebied van AI, waarbij gebruik wordt gemaakt van fondsen uit de bestaande pool van $10 miljard onder beheer. Het investeringsplan, dat gericht is op het stimuleren van de groeiende acceptatie van AI-technologieën door bedrijven wereldwijd, zal voornamelijk worden ingezet voor directe investeringen in AI-startups. Sommige fondsen zullen ook worden toegewezen aan AI-gerichte durfkapitaalfondsen in een vroeg stadium via het fonds met beperkte partners. Deze stap onderstreept de toewijding van Sapphire Ventures om de groei van AI-bedrijven te ondersteunen en de opbouw van de noodzakelijke infrastructuur voor hun succes te vergemakkelijken.

De aankondiging werd gedaan op de Reuters MOMENTUM conferentie. Lees het volledige verhaal van Reuters hier.


Vertaling: Hans Adams